Mainos

Prestigen uppoamisesta vuosi

Prestige-onnettomuuden vaikutukset öljyn tahrimalla Espanjan rannikolla näkyvät vielä vuosia.

Öljyvuoto Prestigestä (Photo: AP)

Yksirunkoinen, 26-vuotias säiliöalus Prestige ehti ajelehtia viikon verran Espanjan edustalla, kunnes se katkesi ja upposi. Prestige makaa nyt meren pohjasa yli kolmen kilometrin syvyydessä.

- Alkuperäisestä arviosta poiketen sieltä on tullut paljon enemmän öljyä ulos. Alunperin arveltiin että 30 000 tonnia lastista olisi valunut mereen, mutta tämänhetkinen arvio on, että määrä olisikin ollut yli 60 000 tonnia, kertoo meriasiantuntija Anita Mäkinen Suomen WWF:stä.

Hylyssä arvioidaan olevan edelleen noin 13 000 tonnia öljyä. Sen lisäksi viidestä kymmeneen tuhatta tonnia öljyä ajelehtii Espanjan rannikon läheisyydessä.

Taloudellisesti onnettomuudesta on aiheutunut noin viiden miljardin euron kustannukset. Esimerkiksi paikalliset kalastajat arvioivat saaliiden pienentyneen viidennekseen. Onnettomuuden seuraukset näkyvät Galician alueella ehkä vielä vuosikymmeniä.

Onnettomuus on vauhdittanut öljykuljetuksia koskevaa päätöksentekoa.

- Nythän on tehty päätös siitä , että Euroopan Unionin alueella ei satamiin saa tulla raskasta polttoöljyä kuljettavat muuten, kuin jos ne ovat kaksirunkoisia.

EU aikoo nyt esittää kansainväliselle merenkulkujärjestölle IMO:lle, että polttoöljynkuljetukset yksirunkoisilla kiellettäisiin kokonaan vuoteen 2010 mennessä. Myös Venäjän pääministeri Mihail Kasjanov tukee EU:n pyrkimyksiä.

Itämerellä öljykuljetusten arvioidaan kasvavan jopa 80 miljoonaan tonniin vuoteen 2005 mennessä.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 19.11.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.