Mainos

Presidentti Trump selittää ihonsa oranssia sävyä erikoisella syyllä – syyttää energiatehokkaita lamppuja

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ihon oranssi sävy on herättänyt jo vuosien ajan ihmettelyä ja jopa hilpeyttä. Presidentti on viimein itse kommentoinut asiaa ja vihjannut sävyn johtuvan energiantehokkaista lampuista, kertovat The Guardian ja CNN.

Trump piti torstai-iltana puheen republikaanipuolueen lainsäätäjille Baltimoressa. Hän keskittyi kommentoimaan kritiikkiä, jota on saanut suunnitelmistaan lieventää energiansäästölamppujen säännöksiä.

Säännökset olisivat ohjanneet kuluttajia valitsemaan ympäristöystävällisempiä lamppuja.

– Ihmiset kysyivät, mikä lampussa on vikana, Trump sanoi.

– Ja minä katsoin sitä. Sitä lamppua, jota olin pakotettu käyttämään! Ykkösasia ja kaikkein merkittävintä minulle on se, että valo ei ole hyvä. Näytän aina oranssilta. Ja niin näytät sinäkin! Se valo on kauhein, Trump sanoi.

Ympäristöystävällisten lamppujen säädökset olivat Obaman käsialaa

Trump valitti energiansäästölamppujen olevan moninkertaisesti kalliimpia kuin perinteiset kilpailijansa.

Trump myös sanoi, että energiansäästölamppuja täytyy käsitellä ongelmajätteenä, jos ne rikkoutuvat. Se pitää ainakin osin paikkansa, koska energiansäästölamput sisältävät usein pieniä määriä elohopeaa. Siksi niiden laittaminen sekajätteeseen perinteisten hehkulamppujen tapaan on kiellettyä ainakin useammassa Yhdysvaltain osavaltiossa.

Suomessa energiansäästölamput tulee kierrättää sähkö- ja elektroniikkaromun SER-keräyspisteillä.

Guardianin mukaan energiaa säästävät lamput, kuten halogeenilamput, loisteputkilamput ja led-lamput käyttävät keskimäärin 25–80 prosenttia vähemmän energiaa valaisuun kuin perinteinen hehkulamppu. Ne myös kestävät jopa 25 kertaa pidempään. 

Presidentin mielestä se ei kuitenkaan riitä perusteeksi. 

– Mitä me olemme tekemässä? Se lasketaan ongelmajätteeksi, mutta on moninkertaisesti kalliimpaa ja valitettavasti valo ei ole hyvä. Joten aiomme myydä niitä, mutta aiomme myydä myös hehkulamppuja. Ihmiset ovat siitä iloisia. Se on mahtavaa!

Energiatehokkaisiin lamppuihin ohjaavat säädökset tehtiin entisen presidentin Barack Obaman viimeisinä hetkinä presidenttinä, ja niiden taustalla oli halu hillitä ilmastonmuutosta ohjaamalla kuluttajia ympäristöystävällisempiin valintoihin.

Ensi tammikuussa suunnitellusti voimaanastuvien säädöksien ennustettiin nostavan hehkulamppujen hinnat pilviin. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja