Presidentti Niinistö ei odota suuria muutoksia Saksan vaalituloksen myötä – yksi asia kuitenkin huolettaa

2:22
MTV:n toimittaja Janne Puumalainen raportoi Berliinistä, miten hallituksen muodostaminen etenee seuraavaksi Saksassa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei usko, että Saksan politiikkaan on luvassa suuria muutoksia, muodostui maahan millainen hallituskoalitio tahansa. 

Saksassa parlamenttivaalien ääntenlaskenta valmistui aikaisin maanantaiaamuna. Sen mukaan sosiaalidemokraatit (SPD) sai äänistä eniten, kristillisdemokraatit (CDU/CSU) toiseksi eniten ja vihreät tulivat kolmanneksi. 

–Saksa on perinteisesti suhteellisen vakaan politiikan maa. Uskoisin, että muutokset pysyvät pienessä marginaalissa, presidentti Niinistö kommentoi MTV Uutisten haastattelussa sunnuntaina ennen ääntenlaskua. 

Niinistö uskoo, että sekä sosiaalidemokraatit että kristillisdemokraatit pyrkivät liittovaltion johtoon. 

– Tietysti se jättää aika paljon varaa erilaisille variaatioille ja varmasti hankalille neuvotteluille.

Niinistö kiinnitti huomiota kärkikaksikon tasaisiin tuloksiin ja katsoo, että näillä eroilla näyttää siltä, että kumpikin puolueista saattaa pyrkiä liittohallituksen johtoon. Tasaiset äänisaaliit voivat näkyä haittana tulevaisuudessa.

"EU menettää vahvimman äänensä"

Niinistö kommentoi haastattelussa myös sitä, miten Merkelin väistyminen vaikuttaa Euroopan unionin politiikkaan.

– EU menettää väistämättä Merkelin myötä ikään kuin vahvimman äänensä. Tämä sattuu vähän huonoon paikkaan, koska melko moni, minä mukaan lukien, kantaa huolta siitä, että EU:n ääni ei Merkelinkään toimesta ole ollut kovin kuuluva maailmalla.

Suurimpien puolueiden liittokansleriehdokkaita, SPD:n Olaf Scholzia ja CDU:n Armin Laschetia presidentti tuntee heikosti. 

– Tunnen heitä hyvin huonosti, oikeastaan vain julkisuuden kautta. Varmasti Saksan ulkopuolella saattaa muillakin olla melko paljon kysymysmerkkejä (heistä). 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja