Yhdysvaltain tuki Israelille hiipumassa?

Israelin tärkeimmän liittolaisen Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on kommentoinut varsin nuivasti pääministeri Benjamin Netanjahun voittoa Israelin vaaleissa.

Koska Netanjahu on sulkenut pois palestiinalaisvaltion perustamisen pääministerikaudellaan, Yhdysvaltain täytyy nyt selvittää muita vaihtoehtoja, Obama sanoo Huffington Post -verkkolehden haastattelussa.  

Kahden valtion periaate on ollut pitkään rauhanpyrkimysten ja myös Yhdysvaltain Lähi-itä-politiikan peruslähtökohta.  

Obaman mukaan Yhdysvallat jatkaa edelleen turvallisuusyhteistyötä Israelin kanssa. Hän ei kuitenkaan luvannut, että Yhdysvallat estäisi tulevaisuudessakin veto-oikeudellaan palestiinalaisvaltiota edistävät aloitteet YK:n turvallisuusneuvostossa.

Muutos olisi merkittävä, sillä Yhdysvallat on kaatanut käytännössä kaikki Israelin kannalta kielteiset päätökset jo usean vuosikymmenen ajan.  

Obama myös arvosteli haastattelussa Netanjahun käytöstä parlamenttivaalien yhteydessä. Netanjahu oli äänestyspäivänä huolissaan hallituksensa kohtalosta, koska israelinarabeja tuodaan "laumoittain" äänestämään.  

Obaman mukaan tällainen kommentti ei vastaa periaatetta, jonka mukaan kaikkia kansalaisia kohdellaan tasa-arvoisesti.  

– Minusta se on ollut parasta Israelin demokratiassa. Jos tämä menetetään, se ei vain anna ammuksia niille, jotka eivät usko juutalaisvaltioon. Luulen, että se alkaa myös rapauttaa demokratian merkitystä Israelissa, Obama arvioi.  

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja