Presidentti Niinistö korosti yhteisvastuuta uudenvuodenpuheessaan: "Rokotteista on apua vain rokotukset ottamalla"

Presidentti Sauli Niinistö korosti uudenvuodenpuheessaan yhteisvastuun merkitystä koronapandemian voittamisessa.

Presidentti totesi, että Suomi on selvinnyt suhteellisen hyvin, mutta muistutti, että onnistuminen on myös jatkossa jokaisesta kiinni.

– Rajoituksista päästään vain rajoituksia noudattamalla. Rokotteista on apua vain rokotukset ottamalla, sanoi Niinistö.

Niinistö puhui luonnollisesti myös turvallisuusasioista viitaten nimeltä mainitsematta esimerkiksi al-Holin leirin suomalaisten kotiuttamiseen. Niinistö pohti ”sivistysvaltion dilemmaa”.

– Lyhyesti kuvattuna kysymys on siitä, miten annetaan turvaa ihmisille, joiden varalta joudutaan sitten turvaamaan muita, siis suojautumaan. Tästä puolestaan seuraa vaikeita jatkokysymyksiä. Missä määrin yksilön oikeuksien vastapainoksi voidaan asettaa kaikkia koskeva turvallisuus? Tai päinvastoin, voidaanko koko yhteiskunnan turvallisuus vaarantaa asettamalla yksittäisten yksilöiden oikeudet etusijalle, Niinistö pohti.

Niinistön mukaan myös kyberhyökkäyksiä ja tietomurtoja on kyettävä torjumaan paremmin ja turvallisuuteen liittyvien lakien tulee olla ajan tasalla.

Presidentti Niinistö pohti puheensa lopussa, olisiko koronakokemuksista apua ilmastonmuutoksen torjunnassa.

– Olemme vaaraa välttääksemme muuttaneet käyttäytymistämme tavalla, jota on vaikea uskoa. Olisiko tästä opiksi ja avuksi toisen vaaran, ilmastonmuutoksen torjunnassa? Nimittäin juuri ihmisten käyttäytymisestähän ilmastonmuutoksessa on kysymys, Niinistö sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja