Presidentti Niinistö: Britannian päätös järkyttää Euroopan unionin peruskiveä

Presidentti Sauli Niinistö sanoo Britannian Brexit-ratkaisun järkyttävän Euroopan unionin peruskiveä. Niinistö toteaa lausunnossaan, että tähän asti unioniin on ollut vain halukkuutta liittyä, mutta nyt merkittävä jäsenvaltio haluaakin sieltä pois. 

Hän huomauttaa, että ajatus EU:n ikuisuudesta ja erottamattomuudesta ei enää päde. Presidentti arvioi, että Britannian kansanäänestyksen tulos on polttoainetta EU-vastaiselle liikehdinnälle.

Presidentin mukaan unionin tulisi nyt palata juurilleen ja perusarvoihinsa eli turvallisuuteen, rauhaan ja vapauteen. Niinistö huomauttaa, että konkreettisia vaikutuksia esimerkiksi talouteen tai jäljelle jäävän Euroopan yhtenäisyyteen on vielä vaikea ennakoida.

– Vaikutukset Euroopan turvallisuuteen riippuvat Nato-jäsen Britannian halusta turvallisuuspoliittiseen yhteistyöhön muun Euroopan kanssa, Niinistö toteaa lausunnossaan.

Niinistö tulkitsee Britannian äänestystulosta niin, että EU:n pitää ottaa brittien päätös muistutuksena uudistumisen vääjäämättömyydestä.

Lue myös:

    Uusimmat