Mainos

Presidentti Halonen esitti osanottonsa

Eduskunnan istunto keskeytettiin iltapäivällä Tuusulan ampumavälikohtauksen takia. Hallitus suosittelee huomiseksi suruliputusta.

Presidentti Tarja Halonen on esittänyt osanottonsa Tuusulan ampumavälikohtauksessa kuolleiden omaisille. Halonen luonnehtii tiedotteessaan Jokelan koulun tapahtumaa järkyttäväksi ja surulliseksi.

Presidentti ilmaisi myös myötätuntonsa loukkaantuneille ja kaikille niille, joita tragedia on koskettanut.

Hallitus suosittelee huomiseksi suruliputusta. Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan Jokelan tapaus jättää hyvin syvän viillon rauhalliseen ja turvalliseen yhteiskuntaan. Vanhanen myönsi, että tällaisiin tapahtumiin on erittäin vaikea varautua.

Vanhanen uskoo, että aikaa myöten kaikki kaikki taustat selviävät. Jälkihoidossa joudutaan tekemään paljon työtä, että kouluyhteisö, työntekijät ja vanhemmat saavat kaiken tarvittavan avun.

Vanhanen ei halunnut syyllistää ketään. Jokaisen ihmisen kohdalla vaikuttimet ovat hänen mielestään tutkimattomat. Hallitus saa seuraavan tilannekatsauksen Tuusulan tapahtumista iltakoulussaan.

Eduskunnan istunto keskeytettiin

Eduskunnan istunto keskeytettiin illansuussa Jokelan murhenäytelmän vuoksi.

Puhemies Sauli Niinistö (kok.) ilmoitti liikuttuneena, ettei keskustelua ole Jokelan järkyttävien tapahtumien vuoksi syytä enää jatkaa. Vain hetkeä aiemmin viestimiin oli levinnyt vahvistettu tieto siitä, että kuolonuhreja on ainakin seitsemän.

Tänään oli tarkoitus käydä vielä lähetekeskustelu hallituksen kriisinhallintaselonteosta, jonka käsittely siirtyi kuitenkin nyt myöhemmäksi. Pääministerin ilmoituksesta käyty ilmastokeskustelu oli jo aivan lopuillaan puhemiehen keskeyttäessä istunnon.

Sarkomaa järkyttynyt ammuskelusta

Opetusministeri Sari Sarkomaa (kok.) lähti pian ammuskelun jälkeen Tuusulaan. Opetusministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö varmistavat sen, että alkuvaiheen jälkeen alkaa tarvittava kriisiapu.

Sarkomaa kehottaa, että Jokelan tragediaa käsiteltäisiin huomenna kaikissa maan kouluissa. Sarkomaa sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa illalla, että asia on nyt rehtoreiden vastuulla.

Sarkomaa on syvästi järkyttynyt Jokelan koulun väkivaltaisista tapahtumista. Hän jakaa surun ja huolen uhrien ja heidän omaistensa sekä koulun oppilaiden ja henkilökunnan kanssa.

Pääministeri Vanhanen totesi, että kodeissa ja kouluissa tarvitaan valtavasti osaamista siinä, miten tapahtuneeseen suhtaudutaan.

Holmlund varovainen johtopäätökösissä

Sisäministeri Anne Holmlund (kok.) ei halua vielä arvioida, onko ampuma-aselainsäädäntöä ehkä kiristettävä Jokelan tapauksen pohjalta.

Holmlund sanoi saapuessaan eduskuntaan, että tapauksen taustat on selvitettävä ensin. Sen jälkeen voidaan katsoa, onko jotakin mahdollisuuksia puuttua asioihin, ministeri korosti. Sisäministerin mielestä tällaisiinkin tapauksiin on kyllä sinänsä osattu varautua.

- Tietysti kun katsomme sitten, mitä tässä on tapahtunut, niin sen jälkeen minunkin on helpompi analysoida, että missä mennään ja mitä pitäisi sitten mahdollisesti lisätä.

Kun tekijä on nuori henkilö, on sisäministerin mielestä kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, miten ongelmat voidaan mahdollisimman ajoissa havaita ja puuttua niihin.

Supon tuleva päällikkö: Ennenaikaista tehdä arviota

Suojelupoliisin tuleva päällikkö Ilkka Salmi ei halua vielä arvioida sitä, onko suojelupoliisilla riittävät resurssit Jokelan kaltaisten tapausten ennakointiin esimerkiksi tiedustelun keinoin.

Salmi myöntää kuitenkin, että tällaisten sisäisen turvallisuuden uhkien ja riskien selvittäminen kuuluu ilman muuta suojelupoliisin tehtäviin.

Sisäministerin avustajana vielä toimivan Salmen mukaan on kuitenkin ennenaikaista mennä arvioimaan Jokelan tapausta. Ensin on saatava selvyys tapahtumien kulusta ja mitä elementtejä siihen liittyy, hän korosti saapuessaan eduskuntaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.