Mainos

Presidentin siippa päätyy myös julkisuuteen

Tasavallan presidentin elämänkumppanina Pentti Arajärvi joutuu luopumaan sekä työstään että yksityisyydestään siirtyessään Tarja Halosen matkassa Mäntyniemeen. 51-vuotias Pentti Ilkka Olavi Arajärvi on koulutukseltaan oikeustieteen lisensiaatti.

Pentti Arajärvi

Vaalikampanjan aikana Arajärvi piti pahimpana asiana Halosen valinnan myötä sitä, että hän menettää oikeuden yksityiselämään loppuelämäkseen. Arajärvi viittasi Tellervo Koiviston esimerkkiin, jonka mukaan presidentin puoliso on julkisuuden henkilö osin myös presidenttikauden jälkeen. Arajärvi on nyt 51-vuotias, joten jos Halonen istuu presidenttinä vain yhden kauden, elämänkumppani -tai ehkä silloin jo aviopuoliso- joutuu hakeutumaan uudestaan työmarkkinoille.

Pentti Arajärvi on toiminut vuodesta 1984 valiokuntasihteerinä ja nyttemmin valiokuntaneuvoksena eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Arajärven kädenjälki näkyy tämän päivän suomalaisessa sosiaali- ja terveyspolitiikassa muutenkin, sillä hän toimi 1997-98 hallituksen asettamana sosiaalipolitiikan selvitysmiehenä. Jos Arajärvi onkin tehnyt virkauraa sosiaali- ja terveyspolitiikassa, vapaa-aikansa hän on uhrannut koulutuspolitiikalle. Hän toimi aikaisemmin virkamiehenä opetusministeriössä, ja nyt hän istuu Helsingin opetuslautakunnassa varapuheenjohtajana sosiaalidemokraattien mandaatilla.

Arajärvi on kirjoittanut useita kirjoja koulutuksesta, integraatiosta ja sosiaalipolitiikasta. Eduskunnassa Arajärveä arvostetaan pätevänä juristina, jonka eteneminen virkauralla on kohdannut kuitenkin esteitä. Porvarihallituksen aikana hän ei päässyt uusiin virkoihin, koska oli sosiaalidemokraatti. Sosiaalidemokraattien palattua hallitukseen eteneminen on tyssännyt siihen, että ministerin puolisoa ei ole kehdattu nimittää mihinkään. Muumisolmioissa viihtyvä valiokuntaneuvos onkin tyytynyt osaansa eduskunnassa.

Muutto Mäntyniemeen merkitsee lähtöä eduskunnasta. Pelkäksi edustuspuolisoksi Arajärvi ei aio jäädä, vaan hän etsii jotakin uuteen tilanteeseen sopivaa työtä vaikkapa tutkijana. Pentti Arajärvi on syntyperäinen helsinkiläinen, joka on koko ikänsä asunut alle kolmen kilometrin päässä synnyinkodistaan. Arajärven mukana valtakunta saa presidenttiparin lisäksi myös valtakunnananopin, sillä Arajärven äiti, lastenpsykiatrian emeritusprofessori Terttu Arajärvi on tunnettu yhteiskunnallinen keskustelija.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.