Mainos

Presidentiksi haluava Väyrynen: Olen täysissä järjissäni

Keskustan konkaripoliitikko Paavo Väyrynen kertoo MTV3:n Uutisille tienneensä itsejo kauan, että hän lähtee taas mukaan presidenttipeliin. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Väyrynen on ehdolla myös ensi kuun eduskuntavaaleissa. Väyrynen vakuuttaa, että presidenttipeli ei ole vain julkisuustemppu, jolla hän yrittää kalastella lisää ääniä eduskuntavaaleissa.

Oliko presidenttiehdokkuus mediatemppu eduskuntavaaleja ajatellen? Saatte lisähuomiota?

- Onhan se nyt uskomaton tämä väite, joka muutamissa sanomalehdissäkin on esitetty. On erittäin vakava kysymys kuka valitaan Suomen presidentiksi. Keskustan ehdokkaalla on hyvät mahdollisuudet tulla valituksi, ja minulla on hyvät mahdollisuudet olla keskustan ehdokas. Sitten spekuloidaan, että yrittääkö hän saada parempaa kannatusta eduskuntavaaleissa - aika outoa.

- Kun Pekka Haavisto (vihr.) ilmoitti olevansa kiinnostunut presidenttiehdokkuudesta, ja Anni Sinnemäki siunasi hänen ehdokkuutensa, ei siinä yhteydessä kysytty liittyisikö tämä eduskuntavaaleihin.

Milloin itse päätitte että lähdette mukaan presidenttipeliin?

- Olin jo pitkään miettinyt, että tuskinpa voin olla olematta ehdokkaana. Kysymys oli vain milloin voin ilmoittaa olevani käytettävissä. Olen ollut useissa tv-ohjelmissa, joissa olen joutunut kiertelemään ja sanomaan että "tuskinpa, ja puolueen johdolla on varmasti muita suunnitelmia". Kiertelyä on ollut hankala käydä, näin ollen oli selvempi ilmoittaa nyt ja yhdistää nämä kaksi kampanjaa ja saada riittävän pitkä kampanja.

Miksi ette kertonut puolueelle?

Halusin ottaa yksin vastuun tästä ratkaisusta. Uskon, että tämä on puolueenkin kannalta hyvä päätös.

Onko keskustalta tullut pyyhkeitä esimerkiksi puolueen puheenjohtaja Mari Kiviniemeltä, että olisitte voinut kertoa presidenttiaikeistanne puolueelle ennen kuin julkistatte tiedon?

- Ei. Oletan että puolueen johdossakin ajatellaan olevan parempi, että toimin tässä itsenäisesti. Mitäpä tästä päätöksestä vastuuta jatkamaan.

Uskotteko, että teillä on mahdollisuus päästä presidentiksi?

- Totta kai on. Olen ansioitunut ja pätevä presidentin tehtävään.

Miten teidän käy ensi kuun eduskuntavaaleissa?

- Hyvin käy. Ei tule jättisaalista nyt tässä ilmapiirissä ja kilpailutilanteessa. En usko kuitenkaan, että rima heiluu.

Onko teillä aikeita jäädä eläkkeelle?

- (Nauraa). Minun 101-vuotias isänikin on sitä kysynyt, ja olen hänellekin vastannut, että sitten kun parlamentaarikon työt ja poliittiset työt loppuvat, aion jatkaa yrittäjänä vaimoni kanssa. En koskaan jää eläkkeelle.

Entä politiikasta pois?

- Joskus sitten. Jos presidenttiehdokkuus johtaa tulokseen, niin ensi vuoden alusta alkaen tulisi kuusi vuotta lisää.

Mistä tulee sinnikkyytenne ja itsetuntonne tulla aina uusien poliittisten tempausten kanssa julkisuuteen?

- Haluan vaikuttaa asioihin. Olen huolissani Suomen tulevaisuudesta, keskustan tulevaisuudesta sekä Euroopan ja ihmiskunnan kohtalosta. Minun työtäni ei ole koskaan moitittu - ainakaan sanottavammin.

Kaikki mitä olette julkisuudessa sanonut jää median kirjoihin. Hävettääkö teitä koskaan mitä olette sanonut tai tehnyt?

- Ei hävetä, koska suurin osa väitteistä, jotka liittyvät sanomisiini ja tekemisiini, ovat täyttä puppua. Lisäksi sanomiset voidaan irrottaa kontekstista ja saattaa toiseen valoon kuin on alun perin tarkoitettu.

Olitteko te jo koulussa samanlainen sinnikäs omien polkujen kulkija?

- Aluksi olin koulussa huono, mutta oppikoulussa aloin menestyä. Oppikoulun loppuvuosina olin opettajien kauhu, koska osasin asiat ja menin väittelemään opettajien kanssa muiden oppilaiden puolesta kokeiden arvosanoista - joskus sain menestystäkin.

Monet ovat tätä epäilleet: Oletteko te ihan täysissä järjissänne?

- (Naurua).Tällaisten kysyjät eivät ole täysissä järjissään, että katsokoot peiliin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.