Mainos

Potilastietojen hajanaisuus hidastaa päivystyksiä

Nykyinen tietosuojalaki estää potilastietojen hakemisen organisaatiosta toiseen ilman potilaan kirjallista lupaa.

Päivystykset kärsivät potilastietojen hajanaisuudesta, kirjoittaa Mediuutiset. Ongelmia aiheuttaa se, että usein perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon potilastiedot ovat eri lokeroissa. Tietojen hankkimisen hankaluus saattaa pahimmillaan jopa vaarantaa potilasturvallisuuden.

Tietosuojalain takia tietoja potilaasta ei saa hakea tietoa organisaatiosta toiseen ilman potilaan kirjallista lupaa. Jos terveyskeskus- ja sairaalapäivystykset sattuvat olemaan saman hallinnon alaisia ja jakamaan saman potilastietojärjestelmän, haluttu tieto löytyy napin painalluksella.

Mediuutisten mukaan useimmiten potilaat olettavat, että lääkäri näkee heidän aikaisemmat sairaala- tai terveyskeskuskäyntinsä automaattisesti. Päivystyslääketieteen yhdistyksen puheenjohtajan Eija Vaulan mielestä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon pitäisi yhdistää potilastietonsa kaikkialla.

Porin yhteispäivystyksessä vuonna 2004 työskennellyt lääketieteen kandidaatti tuomittiin kaksi viikkoa sitten kuolemantuottamuksesta, sillä hän teki lapsipotilaastaan väärän diagnoosin. Tuomiota lievensi potilastietojärjestelmien erillisyys.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja