Potilaan hoidosta lähes kahden miljoonan euron ennätyskulut: "Ei ole mikään yleinen taso, mutta kyllä miljoonan euron laskuja löytyy"

Hallitus tekee terveysasemien hoitajakäynnit maksuttomiksi – Kiuru kantaa huolta peruuttamattomista ajoista 2:14
Hallitus on tekemässä terveysasemien hoitajakäynnit maksuttomiksi.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri kirjoitti tänä vuonna ennätyssuuren laskun potilaan hoitokustannuksista. Sairaanhoitopiirin talousjohtajan mukaan Suomen laissa taattu kalliin hoidon tasausedellytys toimii hyvin. 

– Kyllä tämä oli minun urani kallein potilaskohtainen hoitokustannus, toteaa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin talousjohtaja Pasi Virtanen

Sairaanhoitopiirin lähes kahden miljoonan euron hoitokustannus tuli yhden potilaan erikoissairaanhoidosta. Potilaan tietosuojan vuoksi Virtanen ei voi kommentoida mistä lasku tarkalleen ottaen koostui, mutta erikoissairaanhoidon hinnat nousevat hänen mukaansa useinkin korkeiksi.

– Nämä kahden miljoonan euron hoitokustannukset eivät ole mitään yleistä tasoa, mutta kyllä noita miljoonan euron laskuja löytyy.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä tutkittiin Virtasen mukaan viisi vuotta sitten kalliiden hoitojen osuutta laskutuksessa ja kuluissa. Tutkimuksessa selvisi, että 10 prosenttia vaikeimmista hoidoista aiheutti 70 prosenttia sairaanhoitopiirin kustannuksista.

Pikkukunnalle jättikustannusten maksaminen voisi olla vaikeaa

Hoidettu potilas ei ollut tamperelainen, vaan tuli Virtasen mukaan pienehköstä kunnasta. Kahden miljoonan euron hoitokustannus olisi voinut olla pikkukunnalle hankala maksettava. 

– Onneksi Suomen laissa on kalliin hoidon tasausedellytys. Se tarkoittaa sitä, että sairaanhoitopiirin tulee tasata kalliita hoitoja eivätkä ne voi suoraan kohdistua siihen kuntaan, jossa potilas on kirjoilla.

– Meillä tasausraja kulkee 60 000 eurossa ja sen yli menevät laskut jaetaan 23 jäsenkunnan kesken asukaslukuun suhteutettuna. 

Lähes kahden miljoonan euron hoitokustannuksista tuli siis esimerkiksi tamperelaisille maksettavaa lähes miljoonan euron verran, sillä asukasluvultaan kaupunki kattaa lähes puolet maakunnan muusta asukasluvusta. 

Potilaan asuinkunnalle maksettavaa tuli taas 60 000 euroa. 

Lue myös:

    Uusimmat