Mainos

Porvoon tuomiokirkko avasi ovensa

Hoosianna-hymni on kajahtanut ensimmäisenä adventtisunnuntaina mieleenpainuvasti Porvoon tuomiokirkossa. Uusi kirkkovuosi aloitettiin seurakunnassa tavallistakin juhlavammin, sillä tulipalossa pahoin turmeltunut harmaakivikirkko voitiin vihdoin ottaa korjattuna uudelleen käyttöön.

Huolella entistetyssä yli 550 vuotta vanhassa rakennuksessa ei ollut enää tietoakaan siitä lohduttomuudesta, joka paikalla vallitsi tuhopolton jäljiltä toukokuussa 2006. Kirkko oli nyt ääriään myöten täynnä kaikenikäisiä seurakuntalaisia, joiden kasvoilta paistoi ilo paluusta kotikirkkoon.

Kirkon käyttöönoton toimittivat Porvoon piispa Gustav Björkstrand ja Helsingin piispa Eero Huovinen. He muistuttivat, kuinka Porvoon tuomiokirkko on vuosisatojen kuluessa yritetty monta kertaa tuhota.

- Ja joka kerta kirkko on kuitenkin feeniks-linnun lailla noussut tuhkasta kukoistukseen, Björkstrand sanoi.

Piispa Eero Huovinen puolestaan muistutti, kuinka porvoolaiset olivat kaksi ja puoli vuotta sitten katsoneet kyynelsilmin liekkien nuolemaa kirkkoaan. Samalla syntyi kuitenkin vahva yhteishenki ja tahto kirkon uudelleen rakentamisesta.

- Ihmiset halusivat antaa kirkolle takaisin hyvyydestä, jota se on antanut ihmisille vuosisatojen ajan, Huovinen huomautti.

Vihkimisiä lykätty ensi kesään

Porvoon suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Heikki Hakamies kuvaili tunnelmiaan helpottuneiksi ja iloisiksi.

- Kaikki raskaat ajat ovat takanapäin, ja voimme katsoa iloisesti tulevaan. On kaikin tavoin toiveikas olo, hän myhäili jumalanpalveluksen jälkeen.

Kirkko pullisteli sunnuntaina odotusten mukaisesti seurakuntalaisista, vaikka siellä oli käyttöönottoseremonian lisäksi vielä sekä suomenkielinen että ruotsinkielinen jumalanpalvelus.

- Kaikkiin tilaisuuksiin riitti tulijoita, Hakamies kertoi.

Tuomiokirkossa on heti alusta lähtien tilaisuuksien suma, sillä pyhäkön ovien avautumista on hartaasti odotettu.

- Ja ensi kesänähän täällä on vihkimisbuumi, koska häitäkin on lykätty vähän eteenpäin odottamaan tuomiokirkon käyttöönottoa, kirkkoherra kertoi.

Tuomiokirkon korjauskustannukset nousivat Hakamiehen mukaan noin 5,8 miljoonaan euroon, josta vakuutusyhtiö maksoi 4,4 miljoonaa euroa. Keräyksen ja julkisten yhteisöjen avustukset olivat puolestaan 800 000 euroa. Seurakuntayhtymän kontolle jäi vielä noin 600 000 euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.