Popsi, popsi porkkanaa

Suomalaisen popsii vuosittain noin kahdeksan kiloa porkkanoita. Porkkana on helppo ja maukas kasvis, joka sopii monentyyppiseen ruuanlaittoon niin leivontaan kuin keittoruokiin. Porkkana makeuttaa ja värittää kaikentyyppisiä keittoja. Se mehevöittää ja keventää murekkeita, kastikkeita ja erilaisia laatikkoruokia. Porkkanasta voi valmistaa edullisesti myös kansainvälisiä ruokia esimerkiksi herkullista itämaista halvaa. Perunamuusiin se tuo puolestaan eksoottista väriä ja hivenen makeutta. Porkkana sopii myös tortillatäytteeseen, joka on mukana porkkanaviikon resepteissä.

Porkkana päivässä

Porkkana on myös ravitsemuksellisesti monipuolinen. Sen kuidut pitävät suoliston aktiivisena ja lisäksi se on ylivoimainen A-vitamiinin lähde. Porkkanat sisältävät A-vitamiinin esiastetta beeta-karoteenia, joka muuttuu elimistössä vitamiiniksi tarpeen mukaan. Tästä syystä yliannostuksen vaaraa ei ole samalla tapaa kuin, jos A-vitamiinia nautittaisiin pillereinä, sillä ylimääräinen beeta-karoteeni poistuu elimistöstä.

Syömällä päivittäin yhden porkkanan, voi varmistua siitä, että saa ruuastaan riittävästi A-vitamiinia, joka pitää huolta muun muassa ihon kunnosta ja näkökyvystä. Väitetään myös, että vanhenemisen seurauksia voidaan vähentää, kun ruoastaan saa päivittäin riittävästi beeta-karoteenia. Kypsennetyissä porkkanoissa vitamiinit ja kivennäisaineet ovat elimistölle käyttökelpoisemmassa muodossa kuin raakoina.

Tällä viikolla vietetään kansainvälistä Eurokokkien makuviikkoa. Suomen Eurokokit ry ja kokkiopiskelijat maistattavat kouluissa perusmakuja: hapanta, makeaa, karvaista ja suolaista. Porkkana on valittu makeaksi kasvikseksi, koska siinä maistuvat selvästi sokeriyhdisteet, joita on tänä vuonna kertynyt erityisen paljon porkkanan juuriosaan.

Alkujaan porkkanat olivat väriltään keltaisia tai lilan värisiä. Hollantilaiset jalostajat kehittivät tutun oranssin porkkanan 1700-luvulla. Viime aikoina jalostajat ovat tuoneet jälleen markkinoille lajikkeita, joiden värejä voivat olla: valkoinen, keltainen ja punainen.

(Mtv3-Kotimaiset Kasvikset ry)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja