Polyamoristin tositarina: Halusin meidän kolmen olevan yhdessä

Aviopari Jenni ja Toni ovat jakaneet liittonsa aikana yhden yhteisen tyttöystävän. Nyt Jenni elää kolmen aikuisen perheessä ja odottaa esikoistaan.

Rakkaus on suurta. Polyamoristisessa suhteessa elävälle Jennille, 25, ei ole koskaan ollut kummastus, että ihminen voi rakastaa täydestä sydämestään useampaa ihmistä samaan aikaan. Jennin perheeseen kuuluu aviomies Toni, 27, sekä Jennin avovaimo Anu, 27. Jennin rakkaus jakautui moneen suuntaan jo lapsena.

– En muista aikaa, että olisin ajatellut niin, että vain yhtä kerrallaan voi rakastaa. Jo ala-asteella huomasin, että ihastuin tyttöihin ja poikiin. Koin olevani sillä tavalla erilainen, hän kertoo.

Avioparilla oli yksi yhteinen tyttöystävä

Jenni kohtasi miehensä Tonin ollessaan vain 16-vuotias. Pariskunta kasvoi yhdessä ja heidän ajatusmaailmansa ovat olleet rakkaudessa samansuuntaiset. He muuttivat lapsuudenkodeistaan yhteen, aloittivat opiskelut ja menivät reilut kolme vuotta sitten naimisiin.

Avioliiton kestettyä vain vähän aikaa pariskunta täydentyi kolmikoksi, sillä suhteeseen tuli toinen nainen – avioparin yhteinen.

– Meillä on ollut Tonin kanssa avioliiton aikana yksi yhteinen tyttöystävä. Suhde kesti lyhyen ajan, mutta silti suhde ehti jättää sellaiset jäljet, että sen jälkeen oli luontevaa löytää uusi rakkaus, Jenni kertoo.

Rakkaus on arvaamaton, kun sille antaa tilaa. Jenni kohtasi opiskelujen kautta pari vuotta itseään vanhemman Anun, josta hän kiinnostui. Jenni oli Anua kohtaan avoin ja kertoi tilanteestaan sekä kokemuksistaan. Anu ja Jenni huomasivat olevansa todella ihastuneita toisiinsa. Kun suhde syveni, naiset päättivät pitää aikuiseen tyyliin keskustelupalaverin Tonin kanssa. Pian myös Toni sai huomata tuntevansa vetoa Anua kohtaan.

– Tonikin ihastui Anuun. Se oli mystinen tilanne, siitä suhteemme lähti liikkeelle.

Jennin ruusunpunaisissa kuvitelmissa kaikki kolme olisivat olleet suhteessa toistensa kanssa. Tonin ja Anun suhde ei kuitenkaan kestänyt kauan. He totesivat yhteisymmärryksessä, että olisi parempi, jos he olisivat vain ystäviä.

– Se oli minulle rankka vaihe. Halusin, että me kolme olisimme yhdessä. Koin liikaa vastuuta ja syyllisyyttä, kun en voinut antaa kokonaan itseäni kenellekään. Mietimme, voimmeko jatkaa Anun kanssa ollenkaan. Päädyimme kuitenkin yrittämään, Jenni kertoo.

Nyt Jenni, Anu ja Toni ovat asuneet saman katon alla kissoineen ja koirineen reilut puoli vuotta. Jenni on suhteessa sekä Anun että Tonin kanssa, mutta Anulla ja Tonilla ei ole romanttisia välejä. Kolmikon kodista löytyy myös kaksi erillistä makuuhuonetta, mutta olohuone ja keittiö ovat yhteiset. Kolmen aikuisen yhteinen arki on vaatinut totuttelua, ja Jenni vertaakin heidän perheensä haasteita uusperheen tilanteeseen.

Perheenlisäystä tulossa!

Kolmen aikuisen perheessä arki on hyvin tavallista: Jennin, Tonin ja Anun kodissa katsellaan televisiota, remontoidaan yhteisenä projektina nukkekotia, keskustellaan ja parannetaan maailmaa. Perheessä kaikki pitävät ulkoilusta ja nuotioretkistä.

Kolmikko kohtaa suuren mullistuksen kesällä, sillä Jenni odottaa perheen esikoista.

– Meille on tulossa vauva. Lapsi on ollut hyvin odotettu, ja siitä on puhuttu jo pitkään. On helpottavaa, että meitä on kolme aikuista jakamassa vastuuta, ja enemmän käsiä auttamassa. Vaikka perheestämme kaksi onkin vielä opiskelijoita, meillä on myös taloudellisesti hyvä tilanne.

Myös Jennin avovaimosta Anusta tulee lapsen vanhempi. Kolmen perheessä vanhemmuus vahvistetaan keskinäisen aiesopimuksen allekirjoituksella. Aiesopimus on siviilioikeudellisesti sitova, ja aiesopimusta käytetään esimerkiksi sateenkaariperheissä. Sateenkaariperhe on esimerkiksi sellainen, jossa naisparilla ja miesparilla on yhteiset lapset.

Myös kasvatuksesta ja arvoista on keskusteltu jo hyvissä ajoin ennen lapsen tuloa. Kolmella ihmisellä on välillä ollut eriäviä näkemyksiä.

– Kun solmimme avioliiton, puhuimme silloin Tonin kanssa paljon lapsenkasvatuksesta. Nyt on joutunut punnitsemaan uudestaan asioita, jotka on jo kerran lyöty lukkoon. Se on järkevää ja hedelmällistä, olemme miettineet monia asioita uudestaan.

– Esimerkiksi lapsen kastamisesta on ollut tulisia keskusteluja. Yksi ei halua, että lapsi kastetaan, mutta kaksi halusi ehdottomasti kastetta. Olemme tehneet kompromisseja ja päädyimme siihen, että lapsi kastetaan ja lisäksi pidetään epäviralliset nimijuhlat, Jenni kertoo.

Lähipiiri on ollut hyvin onnellinen perheen puolesta. Jenni antaa kiitosta myös neuvolan toiminnalle. Neuvolakortissa on kaikkien vanhempien nimet, ja kaikkia on kohdeltu tasa-arvoisesti. Neuvola on myös luvannut järjestää niin, että Toni ja Anu pääsevät molemmat Jennin tueksi aikanaan synnytyssaliin.

Monisuhteen rankimmat puolet

Jennillä on kolmen suhteessa haastava tilanne. Hän jakaa itsensä kahden ihmisen kesken ja yrittää järjestää kahdenkeskistä aikaa molemmille. Mustasukkaisuutta hän ei kuitenkaan ole havainnut, tai ainakaan kukaan ei ole koskaan maininnut kokevansa mustasukkaisuutta.

– Enemmän olemme keskustelleet siitä, voiko näin elää ja jaksammeko käydä läpi haasteita ja tehdä töitä tämän suhteen eteen. Hassua, että jotkut puhuvat monisuhteista. Minä näen, että minulla on vain yksi suhde ja se on tämä perhe. Minulla on vahva tarve sitoutua ja hakea turvaa yhteisöstämme, Jenni pohdiskelee.

– Uskallan elää sellaisena kuin olen. En jätä rakastamatta vain siksi, ettei se olisi jotenkin sopivaa.

Jennin mukaan suhteessa haastavinta on oman ajan löytäminen.

– Täytyy olla tarkka omien rajojensa kanssa ja sanoa ei, kun on pakko. Kun haluaa olla yksin, täytyy ottaa aikaa. Saan jatkuvasti kuulla siitä, että kahdenkeskistä aikaa pitäisi olla enemmän. Koska minä olen molempien kanssa parisuhteessa, on minulle luksusta se, kun olemme kaikki yhdessä. En välttämättä osaa ajatella asiaa toisen näkökulmasta, hän myöntää.

Perheessä on myös keskusteltu siitä, voisiko rakkaus avata vielä uusia ovia.

– Olemme miettineet, että mitä jos Tonilla olisikin vielä tyttöystävä. Se on ollut lähinnä spekulointia, ja arjen pyörittämisessä on jo nyt omat haasteensa. Tässä elämäntilanteessa olemme sopineet, että nyt perheemme on tässä ja yritämme saada elämäntilanteen toimimaan ennen kuin on tilaa ajatella muita ihmisiä. Tietysti, jos oikea ihminen löytyisi, niin eihän sillekään mitään mahda, Jenni naurahtaa.

Tulevaisuudessa Jenni haluaisi muuttaa perheensä kanssa maalle, ja asua isossa yhteisössä perheen sekä ystävien kanssa. Siellä mahtuisivat koirat juoksentelemaan, ja perheen lapsilla olisi tilaa kasvaa ja telmiä. Jenni haluaa elää elämänsä loppuun asti yhdessä Tonin ja Anun kanssa.

– Haaveilen, että meillä olisi kolmen istuttava kiikkustuoli kuistilla. Siinä voisimme kaikki kiikutella yhdessä vanhoina, hän hymyilee.

Jutussa mainittujen henkilöiden nimet on muutettu. Kuvien henkilöt eivät liity juttuun.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat