Mainos

Polttareiden muistilista

Aikaisemmin polttareihin liittyi runsaasti alkoholia ja juhlakalun nöyryyttämistä. Nykyään on trendikästä järjestää morsiamen tai sulhasen näköiset juhlat.

Polttariperinne saapui Suomeen Saksasta, ja saksankielisestä sanasta ”polterabend” juontuukin suomalaisten käyttämä sana polttarit.

Polttareilla on ollut tarkoitus juhlistaa sulhasen tai morsiamen viimeistä vapaata iltaa. Aikaisemmin sulhasen polttareiden sisältö syntyi huomattavasta määrästä alkoholia, riehakkaasta käyttäytymisestä ja kovasta nöyryyttämisestä. Viime aikoina nöyryyttämisestä on alettua luopua ja polttareissa on keskitytty enemmän juhlakalun näköiseen ohjelmaan.

Vaikka julkinen nöyryytys onkin vähentynyt myös sulhasen polttareista, juhliminen värittää yleensä vahvasti polttareita. Sulhasen polttareihin liittyy usein runsaan alkoholin kulutuksen lisäksi jonkinlainen extreme-suoritus, jossa sulhanen pääsee kokeilemaan omia rajojaan.

Naisilla on polttareiden viettotapana yleistyneet erilaiset hemmottelu- ja ylellisyysteemat. Tällaisissa polttareissa morsianta viedään vaikkapa spa-hoitoihin, manikyyriin, pedikyyriin, värianalyysiin jne. Perinteisesti polttarit päätyvät saunatiloihin ja sieltä ravintoloihin.

Polttareiden muistilista

Aikataulu:

Polttarit voivat kestää yhdestä illasta viikkoon, riippuen siitä mitä halutaan. On kuitenkin olennaisen tärkeää varmistaa, ettei päähenkilöllä ole mitään velvoittavaa menoa samaan aikaan.

Häitä edeltävä ilta polttariajankohtana on houkutteleva, mutta nykyään ei enää kovinkaan suosittu. Yleensä häiden valmistelussa on juhlaparilla paljon tehtävää vielä häitä edeltävänäkin iltana.

Kuka järjestää?

Bestman ja kaaso järjestävät polttarit.

Ketä mukaan polttareihin?

Polttariryhmä voi olla minkä kokoinen tahansa. Polttareihin kutsutaan häihin kutsuttavat juhlakalun ystävät. Hyvää vinkkiä kutsuttavista saa, kun tutustuu häiden vieraslistaan.

Polttareiden suunnitteluun kannattaa ottaa mukaan kaikki polttareihin kutsutut henkilöt.

Ohjelma

Kannattaa miettiä, mikä sopii juuri kyseiselle morsiamelle tai sulhaselle. Perinteiset pukuleikit, itsensä tai tuotteiden myyminen ei sovi kaikille. Polttareiden on tarkoitus olla ikimuistoinen ilta, ei aiheuttaa elinikäisiä traumoja.

Ohjelmaa suunniteltaessa kannattaa myös miettiä miten aktiviteetit ja alkoholi sopivat yhteen. Liika alkoholi liian varhaisessa vaiheessa lopettaa polttarit yleensä lyhyeen.

Suosittuja hemmotteluohjelmanumeroita ovat värianalyysi, pedikyyri, manikyyri, hieronnat, jne.

Suosittuja toimintaohjelmanumeroita ovat esimerkiksi paintball, tandemlaskuvarjohyppy, benjihyppy, jne.

Perusohjelma polttareille

1. Aamiainen

2. 1-2 ohjelmanumeroa koko ryhmälle (Paintball, sumopaini)

3. Lounas

4. 1-2 yksilösuoritusta polttarisankarille (jotain extremeä)

5. Ruokailu/sauna

6. Pullo käteen ja juhlinta käyntiin

Budjetti

Budjetti voi olla mitä vain ohjelmasta riippuen. Pääasia on kuitenkin, ettei polttarisankari maksa polttareissa mistään, vaan hänen kulunsa tasataan vieraiden kesken.

Miehet käyttävät polttareihin usein hieman naisia enemmän rahaa. Miehillä kulut voivat olla jopa 100 euroa / henkilö, kun taas naisilla koko aktiviteettibudjetti voi olla 100 euroa.

MTV3/Helmi
Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.