Mainos

Politiikolle sakkoja TV-väittelystä

Turkulainen kunnallispoliitikko Olavi Mäenpää on saanut sakkoja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Jutun taustalla on pari vuotta sitten Yleisradion televisiossa esittämä vaalitentti, jossa Suomen kansan sinivalkoiset -järjestöä edustava Mäenpää esitti näkemyksiään maahanmuuttajista, romaneista ja pakolaisista.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan Mäenpään tentissä esittämät näkemykset olivat halventavia ja solvaavia. Hänet tuomittiin 50 päiväsakkoon, mistä tulee maksettavaa 600 euroa. Syytteen mukaan Mäenpää syyllistyi tentissä rikokseen esimerkiksi yleistämällä kokonaisia ihmisryhmiä rikollisiksi, sosiaaliturvan väärinkäyttäjiksi ja alempiarvoisiksi kuin syntyperäiset suomalaiset.

"Sananvapauden rajat ylitettiin"

Mäenpää itse kiisti syyllistyneensä rikokseen. Hänen mukaansa tentissä ei ollut tarkoitus panetella tai solvata ketään, vaan kyse oli poliittisesta keskustelusta ja sananvapaudesta.

Helsingin käräjäoikeus päätyi tuomiossaan sille kannalle, että vaikka kriittinen suhtautuminen maahanmuuttoasioihin on hyväksyttävää, Mäenpään puheet ylittivät sananvapauden rajat. Käräjäoikeuden mukaan Mäenpään näkemykset olivat halventavia ja solvaavia.

Lisäksi oikeuden mukaan Mäenpää edisti ja puolusti puheillaan väkivaltaa maahanmuuttajia kohtaan. Oikeudessa esitettiin tallenne tentistä, jossa Mäenpää kertoi muun muassa olevansa valmis ottamaan oikeuden omiin käsiinsä "roskajoukkoa" vastaan.

Myös aiempia tuomioita

Tuomio ei ollut ensimmäinen, jonka Mäenpää on saanut kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Vuonna 1999 hän sai sakkoja, kun oli pystyttänyt somaleja halventavia kylttejä näiden käyttämälle pallokentälle. Vuonna 2001 hän sai Turun käräjäoikeudessa sakkoja islamilaisuutta koskevasta internetkolumnistaan.

Lisäksi Mäenpää tuomittiin toissa vuoden elokuussa sakkoihin kunnianloukkauksesta. Mäenpää oli valtuustokokouksen aikana sanonut somalialaistaustaiselle vihreiden valtuutetulle jotakin sen suuntaista, että tämä kasvattaisi kotonaan rikollisia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.