Poliisiylijohtaja jyrkkänä MTV:n Uutisextrassa: Huumeiden käytön rangaistavuutta ei pidä poistaa

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan huumausaineiden käytön rangaistavuutta ei pidä poistaa. Poliisi ei halua huumausaineisiin mitään liberalisaatiota edes pelkän kannabiksen osalta.

Kolehmainen sanoo MTV Uutisten Uutisekstrassa, että huumerikollisuus on lähes poikkeuksetta järjestäytyneen rikollisuuden käsissä.

Uutisextran voi katsoa oheiselta videolta tai MTV3-kanavalta lauantaina kello 19.10.

Viime päivinä uutiset huumausaineiden tiimoilta ovat olleet huonoja. Jätevesitutkimus kertoo huumeiden käytön lisääntyneen ja samalla huumekuolemien määrä on noussut.

– Tietysti se on huolestuttava suunta. Totta kai se antaa aiheen pohtia mitä tehdä, Kolehmainen sanoo.

– Nostaisin kolme asiaa esiin. Hoitoonohjausta pitää tehostaa, ennalta estävää työtä tehostaa, mutta myös huumeiden salakuljetusta ja välitystä pitää torjua.

Poliisiylijohtajan listaan ei sen sijaan sovi huumeiden – ei kannabiksen ei muunkaan – käytön rangaistavuuden poistaminen.

Kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamista ehdottanut kansalaisaloite sai yli 50 000 allekirjoittajaa, joten eduskunta joutuu ottamaan kantaa siihen.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) ilmoitti tukevansa sitä, että laittomien päihteiden käytöstä ja pienten määrien hallussapidosta ei pitäisi rangaista. 

"Synkkä huumemaailma"

Kolehmainen on eri mieltä.

– Poliisi näkee huumausaineisiin liittyvässä maailmassa kuolemaa, väkivaltaa, hyväksikäyttöä, prostituutiota, perheiden hätää, vanhempien tuskaa ja ylipäätään rikoksia. On hirveän vaikea hyväksyä mitään liberalisointia, mikä liittyy huumausaineisiin.

Poliisiylijohtajan mukaan rangaistusten poistaminen lisäisi rikollisuutta. Se voisi myös lisätä huumerattijuoppojen määrää.

– Tietysti olemme huolissaan tällaisen dekriminalisoinnin mahdollisista vaikutuksista.

Kolehmaisen mukaan se voisi lisätä myönteisiä asenteita liittyen huumeisiin.

– Valitettavasti on niin, että huumeet ja siihen liittyvä rikollisuus ovat lähes poikkeuksetta järjestäytyneen rikollisuuden käsissä.

Kolehmainen painottaisi ennaltaehkäisyä ja hoitoonohjausta.

Huumausaineiden käytön rangaistuksia pohdittiin myös tämän viikon Rikospaikassa. Johtava lääkäri Kaarlo Simojoki oli asiasta eri mieltä kuin poliisiylijohtaja. Katso Rikospaikan jakso linkistä​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja