Mainos

Poliisisurmaajan etsintää jatketaan

Poliisisurmaajan etsinnät jatkuivat kiivaina koko eilispäivän, mutta tarkistusiskut eivät toistaiseksi johtaneet oikean miehen jäljille. Tämän päivän Helsingin Sanomien mukaan pääepäillyt ovat ulkomaalaisia. Miesten nimet ovat tiedossa ja heidän kuviaan on levitetty poliisin piirissä. Poliisi ei vahvista tietoa. Yleisövihjeitä oli eiliseen mennessä tullut jo noin 800.

Rikospoliisi pitää kahden poliisin murhaajaa äärimmäisen kylmäverisenä ja toimintakykyisenä miehenä, jonka pelkkä ampumistaito sulkee pois monet poliisin vanhat tutut. Rikosylikomisario Paul Kokon mukaan mies painii kokonaan omassa sarjassaan. -Surmaajan toimintanopeus tiputtaa ilman muuta "alikuntoiset" vaihtoehdot pois, kuittaa Kokko julkisuudessa esitetyt huhut sekavassa tilassa ravintolasta heitetystä ja baareissa ennen ryöstöä hilluneesta miehestä.

Kokon mielestä miehen ulkonäkö viittaa virolaiseen tai venäläiseen rikolliseen, mutta yhtä hyvin hän voi olla suomalainen tai mistä tahansa "näiltä leveysasteilta". Mies puhui ryöstön yhteydessä "kouluenglantia" parempaa englantia, mikä poliisin mukaan voi olla harhautustakin. Ulkonäön perusteella mafiayhteyksiäkään ei suljeta pois, mutta ne eivät ole tällä hetkellä ensisijainen tutkintalinja.
-Jos jotain merkittävästi siihen suuntaan viittaavaa ilmenee, olemme valmiina käden käänteessä, ilmoittaa Kokko.

Kokon mukaan Venäjän ja Viron poliisit ovat ajan tasalla tapahtumista, eikä hän epäile, etteikö kansainvälinen yhteistyö tarvittaessa tällaisessa tapauksessa toimisi, löytyi surmaaja mistä päin maailmaa tahansa.

Surmapaikalta löytyneiden hylsyjen perusteella voidaan selvittää, olivatko aseen patruunat itä- vai länsimallisia. Poliisi ei kuitenkaan halua puhua aseeseen liittyvistä yksityiskohdista tutkinnallisten seikkojen vuoksi. Kokko sanoo, että surma-aseen kaltaisia aseita on Suomessa paljon, eikä se sinänsä helpota tutkimuksia.

Ryöstö ehdoton tutkintalinja

Poliisi lähtee tutkinnassaan ehdottomasti siitä, että kyseessä oli aluksi pelkkä törkeä ryöstö ja sen jälkeiset tapahtumat sen hirveää seurausta. Toisaalta hämärät seikat, kuten vähäinen ryöstösaalis ja ryöstäjän väkivaltaisuus sekä naamiotta esiintyminen antavat tutkijoille syytä olla avoimina myös muiden vaihtoehtojen suuntaan.

-Olemme muutamien vihjeiden perusteella keskustelleet myös siitä mahdollisuudesta, että kyseessä olisi harkittu kosto poliisia kohtaan ja ryöstö olisi ollut kenties lavastusta. Poliisi ei kuitenkaan ole ottanut tätä vaihtoehtoa erityisesti työn alle.

Kymmeniä kuulusteluihin

Kokko korostaa, että tällä hetkellä on tärkeintä selvittää miehen henkilöllisyys; nimi, ammatti, vakituinen tai väliaikainen asuinpaikka, tuttavat ja kansallisuus. Poliisilla on syytä olettaa, että mies on ainakin tilapäisesti asunut Helsingissä. Tämän liikkeet surmayönä antavat viitteitä siihen suuntaan.

-Vihjeitä tulee hyvin laajalta alueelta, sillä kasvokuvahahmotelma tuo paljon enemmän vaihtoehtoja eteen kuin todellinen valokuva toisi.

Osa vihjeiden selvittämisestä on varsin rutiininomaista. -Vihjeiden ja poliisien omien tutkimusten perusteella otamme kiinni ja kuulustelemme varmasti kymmeniä ellei satoja potentiaalisia rikoksentekijöitä sulkeaksemme pois eri vaihtoehtoja, mikäli rikos ei muuten selviä.

Poliisi vetoaa silminnäkijöihin

Paul Kokko vetoaa edelleen mahdollisiin surman silminnäkijöihin, että nämä kertoisivat poliisille tiedoistaan. Hänen mukaansa silminnäkijöitä suojellaan täydellä kapasiteetilla. Näiden ei siis tarvitse pelätä kertomuksensa seuraamuksia.

Vihjeitä voi ilmoittaa numeroihin 09-1895347, 1895353 ja 1895464 sekä faxiin 1895340 ympäri vuorokauden.

Poliisit yrittivät ottaa yhteyttä hälytyskeskukseen

Aseistetun ryöstäjän uhreiksi joutuneet poliisit yrittivät ilmeisesti ottaa autonsa radiolla yhteyttä poliisin hälytyskeskukseen. He eivät ehtineet kuitenkaan tehdä tätä ennen surmanluoteja.

- Yllätettyjen poliisien auton radion mikrofoni, roikkui johdon päässä, kertoo ylikomisario Pertti Loikkanen Helsingin rikospoliisista.

Mikrofonin nappulaa pitää painaa koko ajan puhuttaessa. Hälytyskeskus ei saanut partiolta puheviestiä eikä kuullut laukauksia, jotka kajahtivat keskiviikon vastaisena yönä Helsingissä.

Surmatun partion löysi pian paikalle sattumalta tullut toinen poliisiauto, joka oli myös etsimässä Palacen hotellin ryöstänyttä miestä.

Surmatuille yhteinen siunaustilaisuus

Surmatut poliisit Eero Holsti ja Antero Palo siunataan yhteisessä tilaisuudessa Johanneksen kirkossa Helsingissä marraskuun 3. päivänä. Kiinteä työpari saatellaan viimeiselle matkalle yleisölle avoimessa tilaisuudessa.

Sen sijaan varsinaisen hautaamisen omaiset haluavat hoitaa yksityisesti. Omaiset ja poliisi päättivät yhdessä, että ylikonstaapeli Holsti ja vanhempi konstaapeli Palo siunataan samaan aikaan.

-Omaisten tahdon mukaisesti poliiseille järjestetään yhteinen siunaustilaisuus. Eero ja Antero työskentelivät kiinteänä työparina ja he saivat surmansa yhdessä ollessaan hoitamassa virkatehtäväänsä, komisario Tuomo Lotta kertoo.
(MTV3-STT-HS)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.