Mainos

Poliisille tulossa uusia salaisia pakkokeinoja

Poliisi esitetään uusia salaisia pakko- ja tiedonhankintakeinoja. Niitä olisivat tietojen hankkiminen telekuuntelun sijasta, peitelty tiedonhankinta, henkilön tekninen seuranta, tekninen laitetarkkailu, tietolähteen ohjattu käyttö ja valvottu läpilasku.

Pakkokeinojen lisäys on mukana toimikunnan ehdotuksissa, jotka tähtäävät rikostutkintaa, rikosten estämistä ja muuta poliisin toimintaa säätelevän lainsäädännön uudistamiseen.

Toimikunta luovutti ehdotuksensa esitutkinta-, pakkokeino- ja poliisilainsäädännön uudistamiseksi oikeusministeri Tuija Braxille ja sisäasiainministeri Anne Holmlundille.

Tällä hetkellä poliisilla on käytössään useita salaisia pakkokeinoja ja tiedonhankintakeinoja. Niitä ovat telekuuntelu, televalvonta, tukiasematietojen hankkiminen, tekninen tarkkailu (kuuntelu, katselu ja seuranta), peitetoiminta, valeosto ja tietolähdetoiminta.

Toimikunta esittää, että peitetoimintaa suorittavan poliisimiehen toimivaltuuksista säädettäisiin nykyistä tarkemmin. Lähtökohtana olisi, että peitetoimintaa suorittava poliisi ei saa tehdä rikosta eikä aloitetta rikoksen tekemiseen. Hän kuitenkin voisi erittäin tiukoin ehdoin ja rajoitetusti vaikuttaa järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan esimerkiksi hankkimalla ryhmälle kulkuvälineitä.

Lisää yhteistyötä syyttäjän kanssa

Toimikunta ei ehdota esitutkinnan johtamisen siirtämistä poliisilta syyttäjälle, vaikka muun muassa asianajajaliitto on sitä tiukasti vaatinut. Toimikunnan ehdotuksen mukaan poliisin tulisi kuitenkin ilmoittaa syyttäjälle esitutkinnasta ja sen edistymisestä.

Syyttäjän pitäisi myös osallistua esitutkintaan siinä määrin, että tutkittava asia selvitetään riittävästi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.