Mainos

Poliisi vetoaa jalankulkijoihin: älä pidä oikeuksistasi kiinni henkesi uhalla

Heijastimia tarvitaan jo nyt vaikka vuoden pimeimpään aikaan on vielä vajaat kolme kuukautta.

Rikosylikonstaapeli Sari Kaartoaho Itä-Suomen poliisista kirjoitti Facebookissa painavan vetoomuksen jalankulkijoille ja pyöräilijöille heijastimen käytöstä pimenevässä syksyssä.

Hän muistutti vetoomuksen yhteydessä Facebook-päivityksessään jalankulkijoita myös siitä, että toisinaan hekin ovat ratin takana.

Kirjeessä perustellaan heijastimen tärkeyttä yksityiskohtaisesti ja järkevästi:

"Hyvä jalankulkija (ja pyöräilijä). Oletko huomannut, miten illat ja aamut ovat nopeasti pimentyneet? Hämärän aika kestää aamulla pidempään ja tulee illalla koko ajan aikaisemmin - ja siihen vuoden pimeimpään hetkeen on aikaa vielä 3 kuukautta! Tumma ja märkä asfaltti imee paljon valoa ja aikaa havaintojen tekemiseen ja reagointiin ratin takana jää pimeän tullessa vähemmän ja vähemmän. Tiedän; se pitää huomioida ajonopeudessa, mutta yksistään nopeuden laskeminen ei riitä.

Autoni ajovalojen ansiosta sinulla ei ole vaikeuksia nähdä minua ja saatat luulla, että ilman heijastimiakin ajo- ja katuvalot riittävät valaisemaan sinut, mutta valitettavasti olet väärässä. Kun pimeän aikaan sinä näet autoni, minulla ei todennäköisesti ole aavistustakaan, että olet siellä, vaan sinä tulet minun näkökenttääni alueesta riippuen jopa satoja metrejä ja kymmeniä sekunteja myöhemmin.

Tiedän, että sinulla on oikeus kulkea myös korkeiden nopeusrajoitusalueiden ajoradan viertä, mutta tiedostathan, että pimeän aikaan ja ilman heijastimia otat siinä suuren riskin. Auto liikkuu 100 km:n tuntinopeudella 27 metriä sekunnissa, joten jos näen sinut vain 100 metriä aiemmin, olet kohdalla alle neljässä sekunnissa. Tiedän myös, että minulla on velvollisuus pysähtyä suojatien eteen ja antaa sinulle esteetön kulku, mutta anna minulle mahdollisuus huomata sinut. Suojatielle astuessasi älä sokeasti luota siihen, että olen sinut huomannut. Tiedän velvollisuuteni, mutta koska tilanteet voivat tulla yllättäen, ethän pidä oikeudestasi kiinni oman terveytesi uhalla.

Minä tahdon tienkäyttäjänä omalta osaltani pitää huolta liikenneturvallisuudesta, mutta jotta voin siinä kokonaisvaltaisesti onnistua, minulla on sinulle pyyntö: varmista meidän molempien terveys, turvallisuus ja mielenrauha käyttämällä jo hämärän aikaan riittävästi heijastimia ja pimeimmillä tieosuuksilla myös valaisinta. Heijastinliivi on ihan verraton. Tiedäthän, että myös jalankulkija on tienkäyttäjä ja tieliikennelain 42§ muistuttaa jalankulkijaa heijastimen käytöstä.

Ymmärrän, ettei heijastin välttämättä ole muodikkain asuste kaikissa vaatteissa, mutta yksikään jalankulkija ei varmasti halua jäädä auton alle ja vammautua vakavasti vain siitä syystä, että takki oli liian hieno heijastimella pilattavaksi. Tehdään syksystä yhdessä turvallinen, meille molemmille. Meille kaikille."

2:30

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.