Poliisi tyrmää jarruttomat fiksipyörät

Nuorten keskuudessa suosiotaan kasvattava fiksipyöräily saa ankaria pyyhkeitä poliisilta. Virkavalta ei hyväksy pyöriä, joista on riisuttu kaikki ylimääräinen jarruja myöten.

Fiksipyörien käyttäjät kehuivat pyöriä, joissa ei ole vapaaratasta eikä yleensä jarruja. Pyörä kulkee ainoastaan poljettaessa, ja jarrutus onnistuu jalkojen avulla jollakin tapaa vauhtia hidastamalla.

Komisario Jyrki Haapala Varkauden poliisista sanoo, että jarruton fiksipyörä on kuitenkin yksiselitteisesti laiton kapine.

- Liikenneministeriön asetuksessa todetaan, että polkupyörässä on oltava ainakin yksi tehokas jarrulaite. Jos jarrua ei ole, pyörä on puutteellisesti varustettu, Haapala perustelee.

Seurauksena on vähintään rikesakko, jos poliisi tapaa sellaisen yleisillä liikenneväylillä.

- Tällainen extreme-urheilu ei kuulu liikenteeseen.

Pyöräliikkeestä myytäviin fiksipyöriin laitetaan aina jarrut, mutta usein harrastajat kehittävät omat tapansa jarruttaa. Se vaatii harjoittelua.

- Pitää vain oppia ennakoimaan ja ja reagoimaan nopeasti sekä tuntemaan pyörä. Jos huonosti käy, pitää miettiä miten kaatuu parhaiten, eräs harrastaja kommentoi.

Pyörälähettien suosiossa

Helsingissä monet pyörälähetit suosivat fiksipyöriä, mutta poliisi ei ole tavannut jarruttomia yksilöitä.

- Huhuja tällaisista lähettien kulkupeleistä on kuultu, mutta valvonnassa niihin ei ole törmätty, kertoo Helsingin poliisilaitoksen liikenneturvallisuusyksikön johtaja, ylikomisario Heikki Seppä.

Hänkin muistuttaa laittomuudesta. Jo pakollisten varusteiden puuttumisesta voidaan kirjoittaa rikesakko, ja jos liikenneturvallisuudelle aiheutetaan vaaraa, mennään jo päiväsakkojen puolelle.

- Laitteissa on sellaiset välitykset, että niillä pääsee todella kovaa.

Komisario Haapala puolestaan muistuttaa, että pyöräily on vaarallista ilman ylimääräisiä riskejäkin.

- Vuodessa kuolee 45 pyöräilijää ja loukkaantuu tuhat. Onnettomuuksista 90 prosenttia tapahtuu taajama-alueilla.

- Kypärä pelastaisi monia, jos sitä käytettäisiin. Yhden vakavan päävamman kustannukset voivat olla miljoonia euroja, kun loukkaantuneen koko elinajan kustannukset lasketaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat