Poliisi: Puskaraiskauksissa piikki Helsingissä - lähes kaikilla epäillyillä ulkomaalaistausta

2:08

Niin sanottujen puskaraiskausten määrässä on Helsingissä ollut tänä vuonna selkeää nousua. Helsingin poliisilaitos kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa, jossa poliisi käy kootusti läpi ajankohtaisia rikostilanteeseen ja rikostutkintaan liittyvistä asioista.

Apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki kertoo, että viime vuonna yleisellä paikalla tehtyjä raiskauksia tapahtui Helsingissä yhdeksän, tänä vuonna niitä on tullut tietoon jo 14.

– Tekotavat ovat yleensä sellaisia, että tekijä on joko lyöttäytynyt uhrin seuraan tai alkanut seurata esimerkiksi ravintolasta lähtiessä ja sitten seksuaalirikos on tapahtunut, Koskimäki sanoo.

Koskimäen mukaan lähes kaikissa tapauksissa epäilty on asianomistajan mukaan ollut ulkomaalaistaustainen. Moni tapaus on kuitenkin niin sanotusti pimeänä, eli epäiltyjen kansallisuudesta tai esimerkiksi turvapaikanhakistatuksesta ei voi olla tietoa.

– Täytyy muistaa, että osassa tekijäksi on kuvailtu esimerkiksi Baltiasta kotoisin oleva henkilö.

Turvapaikanhakijoita on epäillyistä ollut varmuudella kolme. Turvapaikanhakijoiden tekemiksi epäillyt raiskaukset ovat tapahtuneet poliisin mukaan Hesperian ja Kaisaniemen puistossa sekä Tapanilassa.

Kun lasketaan yhteen raiskaukset ja muut seksuaalirikokset, kuten seksuaalinen ahdistelu ja pakottaminen seksuaaliseen tekoon, turvapaikanhakija on ollut rikoksesta epäiltynä noin kymmenessä jutussa.

Teot keskittyneet osittain pääradan varteen

Poliisin mukaan puskaraiskaukset ovat tapahtuneet eri puolilla Helsinkiä, mutta jossain määrin ne ovat keskittyneet pääradan varteen. 

Poliisi on myös jalkauttanut väkeään ennaltaehkäisevässä mielessä esimerkiksi Helsingin rautatieasemalle ja Narinkkatorille, jossa naiset ovat kokeneet seksuaalista häirintää.

Koskimäen mukaan poliisilla on nollatoleranssi häirintään ja hän vetoaakin nyt seksuaalista ahdistelua kokeneisiin naisiin, jotta he ilmoittaisivat häirinnästä poliisille.

– Meillä on tapauksia, jossa lievempi teko on johtanut myöhemmin vakavampaan seksuaalirikokseen, Koskimäki sanoo.

Poliisin tietoon tulee Helsingissä 300 seksuaalirikosta vuodessa. Niistä puskaraiskauksia on siis pieni osa.

Koskimäki kuitenkin muistuttaa, että seksuaalirikoksesta epäiltyjä ei kuitenkaan ole 300:aa, vaan yhdellä tekijällä saattaa olla kontollaan lukuisia tekoja.

Juttua korjattu 2.12. klo 19.18. Poliisin tietoon tulee Helsingissä vuosittain noin 300 seksuaalirikosta, ei raiskausta, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja