Poliisi löysi kotihälytyksellä kannabiskasvattamon, purki sen ja pisti isännän maijaan – oikeusasiamies antoi nuhteet poliisille

Oikeusasiamies antoi neljälle poliisille huomautuksen laittomasti toteutetusta kotietsinnästä ja sen jatkohoidosta.

Tapaus sattui viime toukokuussa. Poliisi oli saanut hätäkeskuksen kautta tehtävän, jonka mukaan mies oli humalassa käyttäytynyt aggressiivisesti puolisoaan kohtaan ja näin pakottanut tämän lapsineen pois asunnosta. Poliisi ei paikalle saapuessaan löytänyt asunnon isäntää, joten he menivät sisälle lukitsemattomaan asuntoon. Sieltä he löysivät kannabiskasvattamon.

Kotietsinnässä toimittiin vastoin lakia

Kannabiskasvattamon löytäminen aiheutti luonnollisesti rikosepäilyn, ja asian jatkamiseksi poliisipartioiden olisi pitänyt saada päätös kotietsinnästä pidättämiseen oikeutetulta poliisimieheltä eli yleisjohtajalta.

Syystä tai toisesta poliisit eivät näin kuitenkaan toimineet, vaan jatkoivat toimintaa asunnossa ja purkivat kasvattamon.

Poliisi myös löysi asunnon isännän ulkorakennuksesta nukkumasta. Hänet otettiin kiinni, hänelle kerrottiin kannabiskasvattamon löytymisestä ja suljettiin poliisiauton takatilaan. Kasvattamo kasveineen purettiin toisen auton takatilaan.

Miehelle ei tarjottu mahdollisuutta seurata kotietsinnän toteuttamista kotonaan tai kutsua paikalle todistaja.

Lopulta partiot ilmoittivat tapahtumista yleisjohtajalle vasta palatessaan tehtävältä.

Eduskunnan oikeusasiamies antoi sapiskaa

Eduskunnan oikeusasiamies katsoi partioiden toimineen asiassa usealta osin virheellisesti ja vastoin lakia.

Paikalla oli neljä poliisia, joista yksi oli harjoittelija. Kaikille poliiseista harjoittelijaa lukuun ottamatta annettiin huomautus tapahtuneesta, koska näiden olisi pitänyt välittömästi huumeviljelmän löytymisen jälkeen ottaa yhteyttä yleisjohtajaan.

Lisäksi vuorossa ollut yleisjohtaja sai huomautuksen, koska hän oli jälkikäteen annetussa kotietsintäpäätöksessä kirjoittanut kotietsinnän tehdyn hänen päätöksellään, vaikka näin ei ollut. Oikeusasiamies piti tätä vakavana, vaikka yleisjohtaja oli pyrkinyt muutoin huolehtimaan miehen oikeuksien toteutumisesta.

Lue myös:

    Uusimmat