Queerkapinan mielenosoitus keräsi väkeä Helsingin keskustaan – kaksi kiipesi Mannerheimin patsaan päälle, kolme otettiin kiinni niskoittelusta

1:33
Elokapinaan linkittyvä Queerkapina järjesti Helsingissä mielenosoituksen iltapäivällä. Tapahtumaan osallistunut Stella kertoi MTV Uutisten haastattelussa siitä, miksi oli itse paikalla.

Mannerheimin patsaalla Helsingin keskustassa järjestettiin iltapäivällä kokoontuminen, josta ei ollut ilmoitettu poliisille etukäteen. Asiasta kertoi Helsingin poliisi Twitterissä.

Paikalla oli iltapäivällä viiden aikaan poliisin mukaan noin 100 ihmistä. MTV Uutisten arvion mukaan mielenosoittajia oli aiemmin iltapäivällä noin 150.

Kaksi mielenosoitukseen osallistunutta kiipesi myös Mannerheimin patsaalle, mutta he laskeutuivat poliisin mukaan vapaaehtoisesti alas.

Poliisi kertoo ottaneensa kiinni kaikkiaan kolme ihmistä.

– Kiinniottoperusteena olivat niskoittelu ja rikoksilta ja häiriöiltä suojaaminen. Niskoittelu viittaa siihen, että henkilöt eivät noudattaneet poliisin käskyä ja aiheuttivat näin pelastustehtävän, poliisi tviittaa.

Patsaalle kiivenneet poliisi kertoo käskeneensä alas turvallisuussyistä.

– Patsaan juurelta otettiin myös yksi henkilö kiinni, koska hän ei totellut poliisin poistumiskäskyä. Yhteensä poliisi on siis ottanut kiinni kolme henkilöä.

Aiemmin iltapäivällä poliisi kertoi, että sillä ei ollut tietoa siitä, keitä Mannerheimintien tapahtuman osallistujat ovat. Poliisilla ei ollut myöskään neuvotteluyhteyttä osallistujiin.

Kuuden jälkeen iltapäivällä poliisi tviittasi patsaalla olevan enää kourallinen ihmisiä.

– Sade rauhoitti keskustan, ja tilanne näyttää kaikin puolin rauhalliselta poliisin näkökulmasta.

Elokapina mielenosoituksen taustalla

Omassa tviitissään mielenosoituksen järjestäjäksi ilmoittautui Elokapinaan liittyvä Queerkapina, joka kertoo pyrkivänsä tuomaan yhteen ympäristö- ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden liikkeitä.

MTV uutisten haastattelema Stella perusteli sitä, miksi mielenosoittajat olivat juuri Mannerheimin patsaalla sillä, että marsalkka Mannerheim edustaa ”heteromiestä, joka on Helsingin keskustassa kaikkien yllä, ja sitä halutaan purkaa mielenosoituksen avulla”.

Aleksi Paavilainen Queerkapinasta ilmaisi asian ryhmän tiedotteessa näin:

– Queerkapinan mukaan luonnonkadolla, ilmastokriisillä ja HLBTIQA+ -ihmisten sorrolla on kaikilla samat juuret binäärisessä ajattelussa ja kapitalismin ja kolonialismin yhä jatkuvassa historiassa. Ratsastava Mannerheim -patsas yhdessä Helsingin keskeisimmistä paikoista on monumentti tälläiselle maailmankuvalle.

Edessä vilkas ilta

Poliisi arvioi, että Helsingin keskustassa on tiedossa kaiken kaikkiaan vilkas ilta.

– Poliisi siirtää resursseja valvomaan Stadin derbyä ja sitä edeltävää kannattajamarssia. Myös Mannerheimin patsaan tapahtumaa jäädään valvomaan, poliisi tviittasi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja