Poliisi kiinnostui Vesa-Matti Loirin 75-vuotisgaalasta – näin vastaa juhlia junaileva maltalainen rahapeliyhtiö

Maltalle rekisteröity pelisivusto aikoo pitää Helsingissä juhlat Vesa-Matti Loirin 75. syntymäpäivän kunniaksi. Poliisihallitus on kiinnostunut tapahtumasta. Se pohtii, onko tapahtuma ja sen markkinointi linjassa Suomen arpajaislain kanssa.

Vaimon menetys sai Vesa-Matti Loirin yrittämään itsemurhaa – näin Loirin elämän rankimmista vuosista kerrotaan syksyllä julakstussa Jari Tervon kirjassa. Katso video! 

5:58

Tapahtuma nousi julkisuuteen viime viikolla keskiviikkona, kun Ilta-Sanomat uutisoi aiheesta. Iltalehti puolestaan kertoi perjantaina, että tilaisuus on herättänyt Poliisihallituksen mielenkiinnon. Lehden haastattelema Poliisihallituksen edustaja kommentoi, että poliisin kiinnostus heräsi etenkin tapahtuman markkinoinnin johdosta.

Tapahtumaa mainostetaan rahapeliyhtiön verkkosivuilla. Loiri on sivustojen mainoskasvona.

Lippuja voi saada pelaamalla

Verkkosivuilla tilaisuutta kuvaillaan ikimuistoisen upeaksi gaalaillaksi, joka on "täynnä ykkösrivin artisteja". Illan isännäksi ilmoitetaan Mikko Leppilampi.

Lippuja tapahtumaan voi sivuston mukaan saada pelaamalla sivustolta löytyviä rahapelejä. Osa lipuista arvotaan ja osa jaetaan peleissä parhaiten menestyneille.

Poliisihallitus arvioikin nyt, liittyykö tapahtumaan arpajaislain vastaista markkinointia. Suomessa rahapelimonopoli on Veikkauksella, eikä muilla toimijoilla ole lain mukaan oikeutta mainostaa tai pyörittää rahapelejä Suomessa.

"Kokonaisharkintaa siinä tehdään"

Poliisihallituksen arpajaishallinnon ylitarkastaja Mikko Cantell ei ota kantaa siihen, onko poliisi aloittanut tapaukseen liittyen jonkinlaista virallista tutkintaa.

Hän kommentoi sitä, millainen markkinointi voisi täyttää kielletyn rahapelimarkkinoinnin määritelmän.  

– Katsomme, millaisia tekijöitä siinä (markkinoinnissa) olisi, jotka vahvistaisivat sen, että se on Suomeen suunnattu. Esimerkiksi suomen kielellä markkinointi ja ensisijaisesti Suomessa tunnetun julkisuuden henkilön käyttäminen viittaisivat vahvasti siihen, Cantell sanoo.

– Kokonaisharkintaa siinä tehdään, hän lisää.

Harkinta tehtävä nopealla aikataululla

Mikäli rahapeliyhtiön katsotaan toimineen lain vastaisesti, Poliisihallituksella on mahdollisuus kieltää rahapelien arpajaislain vastainen markkinointi. Kieltoa voidaan tehostaa uhkasakolla.

– Lisäksi rahapelien laiton markkinointi on rikoslaissa säädetty rahapelirikoksena rangaistavaksi, Cantell sanoo.

Loirin syntymäpäivägaalan suhteen Poliisihallituksen täytyy tehdä harkintaa suhteellisen nopealla aikataululla, sillä tilaisuus on määrä pitää kuukauden päästä.

– Siihen mennessä täytyy asioita tapahtua, jos on tapahtuakseen, Cantell muotoilee.

Poliisihallitus ei Cantellin mukaan ole ollut toistaiseksi yhteydessä syntymäpäivägaalaa kaavailleeseen pelisivustoon.

Yhtiö kuvailee toimintaansa vastuulliseksi

MTV Uutiset tavoitti pelisivuston takana olevan rahapeliyhtiö Kindred Groupin kommentoimaan Poliisihallituksen huolta yhtiön alaisen pelisivun markkinoinnista.

Lyhyehkössä sähköpostiviestissä yhtiön viestinnästä vastaava Maria Angell-Dupont kertoo, että pelisivustoa pyörittää yhtiön omistama Maltaan rekisteröity yritys, joka toimii Maltan lain alaisuudessa ja tarjoaa rahapelejä kansainvälisille asiakkaille useilla eri kielillä. 

Yhtiö korostaa, että suomalaiset saavat vapaasti pelata ulkomaisten toimijoiden tarjoamia rahapelejä.

Yhtiö kuvailee toimintaansa vastuulliseksi ja kertoo, että se ottaa aina huomioon viranomaisten aiheelliset huolet. 

MTV Uutiset tavoitti myös Vesa-Matti Loirin, joka ei kuitenkaan halunnut antaa haastattelua.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja