Poliisi joutui lopettamaan yli 30 koiraa Kanta-Hämeessä – tilalla kasvatettiin koirasusia: "Kaiken kaikkiaan erittäin surullinen tapaus"

Helsingin poliisin tutkintaryhmä on tutkinut vuoden alusta saakka törkeää eläinsuojelurikosta, josta epäillään Kanta-Hämeessä asuvaa koirasusien kasvattajaa.

Kokonaisuuden pääepäilty on Helsingin poliisin mukaan edelleen tutkintavankeudessa.

Tutkinnassa on selvinnyt muun muassa, että epäilty on kasvattanut tilallaan koiria ja pitänyt koirahoitolatoimintaa.

30 koiraa oli saatu uusiin koteihin

Poliisi teki 9. tammikuuta kotietsinnän törkeästä eläinsuojelurikoksesta epäillyn omistamalle tilalle, josta löydettiin 64 koiraa ja paljon muita eläimiä. 

Eläinten olosuhteet ja hoito eivät poliisin mukaan täyttäneet eläinsuojelulain ja -asetuksen mukaisia vaatimuksia. 

– Läänineläinlääkäri kävi tilalla viime perjantaina ja totesi, että kohteessa oli jäljellä 36 koiraa. Siten noin 30 eläintä on siirtynyt uusiin koteihin.

– Tilalla hoidossa olleet eläimet on saatujen ja käytössä olleiden tietojen perusteella palautettu omistajilleen, toteaa tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Anne Hietala Helsingin poliisilaitoksen tiedotteessa. 

Jäljelle jääneet koirat lopetettiin

Poliisista tiedotetaan, että syyttäjä tulee vaatimaan epäillylle eläintenpitokieltoa, mikä tarkoittaa epäillyn omistamien ja pitämien eläinten tuomitsemista valtiolle menetetyksi.

Menettämisseuraamuksen turvaamiseksi poliisi kävi takavarikoimassa tilalle jääneet eläimet 25. tammikuuta.

Helsingin poliisissa jouduttiin kuitenkin tekemään vaikea päätös ja kaikki yli 30 eläintä lopetettiin, sillä niiden luonteesta, taustasta tai terveydentilasta ei ollut täyttä varmuutta.

Kyseisellä tilalla oli poliisin mukaan kasvatettu koirasusia, jotka luonteensa puolesta olisivat väärissä ja tottumattomissa käsissä olleet jopa vaarallisia.

– Poliisi ei voi ottaa sitä riskiä, että jäljellä olevat eläimet sijoitettaisiin nopeasti uusiin koteihin, joissa ne mahdollisesti tulisivat aiheuttamaan vaaratilanteita, tiedotteessa todettiin.

Tilalla asui myös 3-vuotias lapsi

Helsingin poliisilaitoksen apulaispäällikkö Heikki Kopperoisen mukaan polisille ei jäänyt tilanteessa muuta vaihtoehtoa.

– Tämä on kaiken kaikkiaan erittäin surullinen tapaus. Poliisin tehtävä on kuitenkin poliisilain mukaan yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen, Kopperoinen toteaa.

Läänineläinlääkärin toimesta pyritään löytämään uudet kodit tilalla vielä olleille kaneille sekä kahdelle koiralle.

Tutkinnassa on selvinnyt, että koirasusikasvattajan tilalla on elänyt myös pääepäillyn 3-vuotias lapsi. Poliisi tulee selvittämään myös lapsen olosuhteita.

Lue myös:

    Uusimmat