Mainos

Poliisi ja osapuolet eri mieltä Vehviläisen asuntokaupasta

Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen osti asiakkaansa Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläisen asunnon 1,8 miljoonalla eurolla helmikuussa 2011, minkä jälkeen se vuokrattiin Finnairille Vehviläisen työsuhdeasunnoksi. Asunto ehti olla myynnissä tätä ennen noin vuoden.

Tutkinnanjohtaja Ilkka Koskimäen mukaan syytä epäillä -kynnys ylittyi jo pelkästään sillä, että kyseinen asuntokauppa tehtiin.

– Asiaa arvioidaan lahjuksen ja edun arvolla sekä sillä henkilöt ovat olleet sellaisessa asemassa, että meidän käsityksen mukaan tällaista ei olisi pitänyt tapahtua, kertoo tutkinnanjohtaja Ilkka Koskimäki Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisi epäilee Vehviläistä lahjuksen ottamisesta ja lahjomisesta elinkeinotoiminnassa.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan epäiltyinä lahjuksen antamisesta ovat Ilmarisen toimitusjohtaja Harri Sailas ja sekä entinen Finnairin hallituksen puheenjohtaja Christoffer Taxell.

Poliisi ei vahvista epäiltyjen nimiä. Koskimäen mukaan koko jutussa epäiltyjä on enemmän kuin kaksi. Kumpikaan, Taxell ja Sailas eivät halua kommentoida asiaa.

Poliisin mukaan asiassa on syytä epäillä myös, että edun antamisella ja ottamisella on ollut suosimistarkoitus.

– On myös mahdollista, että edulla pyritään vaikuttamaan päätöksentekoon. Rikosoikeudellisesti suosimistarkoituksella on suuri merkitys: yritysmaailman edun vastaanottaja ja virkamies eivät ole samassa asemassa. Virkamiehiltä edellytetään vielä tiukempaa kuria, Koskimäki sanoo.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan kaupanteon aikoihin Finnair ja Ilmarinen sopivat Finnairin uuden pääkonttorin rakentamisesta.

Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen kiistää yhtiön tiedotteessa ottaneensa vastaan lahjoja missään tarkoituksessa. Hän korostaa pyrkineensä toimimaan oikein ja lakien sekä sääntöjen mukaisesti.

Vehviläiselle asunnon myynyt eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen on sitä mieltä, ettei rikosta ole tapahtunut.

Kehitysministeri Heidi Hautalan mukaan Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen ei voi jatkaa tehtävässään, mikäli Vehviläinen saa syytteen asuntokauppa-asiassaan. Syyteharkinnan asiassa tekee apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske.

Katso Jussi Kärjen juttu (Seitsemän uutiset 29.5.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.