Mainos

Pohjoismaisia kirjaimia internet-osoitteisiin

Ruotsalaisiin internet-osoitteisiin voi nyt saada myös pohjoismaisia kirjaimia. Ruotsin se-loppuisia nettiosoitteita hallinnoiva NIC-SE ottaa perinteisten kirjainten a-z, numeroiden 0-9 ja yhdysmerkin lisäksi käyttöön kirjaimet å, ä, ö, ja e'.

Tekniikka perustuu uuteen kansainväliseen IDN-verkkotunnusjärjestelmään. Sen mukaisiin osoitteisiin kuuluu muitakin merkkejä, mutta ainakin aluksi NIC-SE tyytyy viiteen uuteen kirjaimeen.

NIC-SE käsittelee jo niiden verkkotunnusanomuksia, jotka haluavat muuttaa olemassa olevan osoitteensa oikeaan kirjoitusasuun. Muut voivat anoa "ääkkösiä" sisältäviä osoitteita ensi tiistaista.

-Voisin ajatella esimerkiksi, että monet kunnat kuten Hörby ja muut haluavat saada oikean nimensä, toteaa NIC-SE:n toimitusjohtaja Per-Olof Josefsson NIC-SE:n tiedotteessa. Ruotsia taitavan korvissa skånelaisen Hörbyn kunnan nimi ei ilman ö-pisteitä kuulosta erityisen mairittelevalta.

Ongelmia etenkin alussa

NIC-SE suosittelee, että verkkotunnusten haltijat pitävät myös vanhantyyppisen tunnuksen. Alussa haittana on, että verkkotunnuksia käsittelevät ohjelmat, esimerkiksi selaimet ja sähköpostiohjelmat, eivät välttämättä ymmärrä uusia merkkejä ilman päivitystä.

Jatkossakin pulmia voi tulla kansainvälisissä yhteyksissä. Esimerkiksi Yhdysvalloista voi olla turha odottaa sähköpostia äitä ja öitä sisältävään osoitteeseen, koska ilman pohjoismaista näppäimistöä osoitteen kirjoittaminen on hankalaa.

Suomalaisiin nettiosoitteisiin "ääkkösiä" saadaan vielä odotella. Viestintävirasto, joka hallinnoi .fi-loppuisia osoitteita, haluaa ensin seurata, kuinka uusi tekniikka alkaa ulkomailla toimia.

-Kyllä se varmasti tulevaisuudessa siintelee, mutta sen aikataulusta on erittäin vaikea esittää mitään arvioita, sanoo viestintäviraston verkkotunnuspalvelujen päällikkö Tuula Vainionkulma-Paananen. Hänen mukaansa suurta painetta järjestelmän käyttöönottoon ei ole Suomessa ilmennyt.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.