Pohjoismainen tutkimus paljastaa: Poliittiset skandaalit johtavat enää harvoin potkuihin

Skandaaleista on tullut tiivis osa poliittista elämää Pohjoismaissa.

Tällä vuosituhannella poliittisten skandaalien määrä on lähtenyt selvään nousuun, kertoo neljässä Pohjoismaassa tehty tutkimus. Yhä harvempi poliitikko kuitenkin joutuu eroamaan kohun takia.

Useimmat skandaalit liittyvät talousasioihin kuten korruptioon tai poliitikkojen käytökseen kuten syytöksiin seksuaalisesta ahdistelusta. Korruptio- ja seksiskandaalit ovat lisääntyneet tällä vuosikymmenellä.

Viestinnän alan tutkimuksessa analysoitiin poliittisia skandaaleja Ruotsissa, Suomessa, Norjassa ja Tanskassa vuosina 2010–2016 sekä metoo-liikkeen alkuvaiheisiin liittyviä kohuja tältä ja viime vuodelta. Tutkimus julkaistiin International Journal of Communication -lehdessä elokuussa.

Skandaalit rajattiin niihin, jotka saivat laajaa valtakunnallista julkisuutta vähintään viiden päivän ajan. Vuosina 2010–2016 skandaaleja koettiin neljässä maassa yhteensä 101, joista Ruotsissa 35 ja muissa maissa reilut parikymmentä kussakin. Vielä 1980-luvulla skandaalien määrä oli vain runsaat 30 ja 1990-luvulla saman verran, mutta vuosina 2000–2009 jo 90 kappaletta.

Yksittäiselle poliitikolle mediakohu voi olla raskasta, mutta vain kolmasosa skandaaleista johtaa eroon tai erottamiseen. Vielä vuosina 1980–2009 eroon johti lähes puolet kohuista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja