Mainos

Pohjoinen iltataivas kauneimmillaan: Kuusamolainen Jani tallensi uskomattoman hienon valoilmiön

0:20
Katso upeat kuvat! Kuusamolainen Jani tallensi uskomattoman hienon valoilmiön.

Aktiivisesti kuvausta harrastavan Jani Päiväniemen torstaina ottamat kuvat keräävät ylistäviä kommentteja Ursan Taivaanvahti-palvelussa. Taivaanvahti on havaintojärjestelmä, jonka tietokantaan kerätään tähtitieteellisten ja ilmakehän ilmiöiden havaintoja.

Näyttävissä kuvissa taivaalle kohoaa valopilareita, joita Päiväniemen mukaan kutsutaan auringonpilareiksi. Päiväniemi kertoo, että tässä tapauksessa katuvaloista syntynyt halo-valoilmiö syntyy valon taittuessa ja heijastuessa jääkiteissä tai jääsumussa.

– Olen näitä useita kertoja talvisin nähnyt, mutta ei aivan näin hienoja ole sattunut kohdalle, Päiväniemi kertoo. 

– Sain vaimolta niin sanotun hälytyksen, kun hän oli tulossa töistä. Että nyt on hienoja pilareita näkyvissä. Otin äkkiä kameran, laitoin laajakuvalinssin paikalleen ja juoksin metsään muutaman sadan metrin päähän.

Hiipui pois kymmenessä minuutissa

Valonäytös kesti Päiväniemen mukaan noin kymmenen minuuttia, jonka jälkeen aurinkopilarit hiipuivat pois. Haloja kuvatessa pitää kuusamolaisen mukaan toimia nopeasti, jos valoilmiöt haluaa tallentaa kameralle.

– Saa toimia aika äkkiä. Yleensäkin, kun haloja kuvaa, niin se saattaa olla näkyvissä vain muutamia minuutteja se hieno hetki.

Oman lisämausteensa kuviin tuovat pohjoiselle tähtitaivaalle ominaiset revontulet, jotka sattuivat samalla tallentumaan Päiväniemen ottamien kuvien taustoille.


– Vähän himmeästi näkyvät revontulet. Valotin kuvia noin 8-10 sekuntia. Paljain silminkin näytti kyllä aivan mahtavalta, Päiväniemi toteaa.

Taivaanvahti-sivulle ladattuja kuvia ei ole käsitelty millään tavalla. Päiväniemi kertoo tallentaneensa kuvat sivustolle suoraan kamerasta sellaisinaan.

– Parhaimmat pilarikuvat, mitä olen koskaan kuvannut, Päiväniemi päättää.


Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja