Mainos

Pohjavettä yhä useammasta hanasta

Pohjaveden osuus vedenkulutuksesta kasvaa Suomessa hyvää vauhtia. 1970-luvulla pohjaveden osuus oli vain noin kolmannes, mutta nyt jo yli puolet yhdyskuntien vesilaitosten jakamasta vedestä tulee pohjavesilähteistä.

Johtaja Erkki Kellomäki Hämeen ympäristökeskuksesta arvioi, että vuonna 2010 pohjavettä saa noin 80 prosenttia yhdyskuntien vedenjakelun varassa elävästä väestöstä. Kellomäen mukaan Tshernobylin voimalaturman laskeuma muutti asenteita. Kunnat ryhtyivät varautumaan kriisiaikojen vedenhankintaan. Muutenkin pohjavedet ovat yleensä pintavesiä laadukkaampia.

Maamme pinta-alasta pohjavesialueiden osuus on vain noin neljä prosenttia. Pohjavesilähteet sijaitsevat pääosin harjualueilla, joille vuosikymmenten kuluessa on syntynyt myös muuta toimintaa: teitä, rautateitä, asuntoja, teollisuutta ja huoltoasemia. Harjuilta on otettu maa-ainesta rakentamiseen. Sorakuoppiin on muodostunut pohjavesilammikoita tai monttuja on käytetty kaatopaikkoina.

Pohjavesien suojelun merkitys on korostunut viime vuosina useiden pilaantumistapausten vuoksi. Suojelusuunnitelmien laatiminen ja suojelun edistäminen tuli tänä vuonna ensimmäistä kertaa ympäristöministeriön tavoiteohjelmaan.

Tampere luopuu Roineen vedestä

Tampereen seutu aikoo ensi vuosikymmenellä lopettaa käyttöveden oton järvistä ja siirtyä kokonaan pohjaveden ja tekopohjaveden varaan. Tätä nykyä kaupunkiseudun tärkein raakavesilähde on Kangasalan Roine. Jos aikataulu pitää, vuoden 2010 jälkeen järvi jää varalähteeksi. Vedenhankintaratkaisut koskevat 13 pirkanmaalaista kuntaa ja noin 350 000 asukasta. Pintaveden korvaaminen pohjavedellä maksaa noin 200 miljoonaa markkaa.

Pirkanmaan suurin vedenkuluttaja Tampere julkisti maanantaina omien pohjavesialueidensa suojelusuunnitelman. Kaupunkialueella on kaksi pohjavesialuetta Aakkulanharju Messukylässä keskustan itäpuolella ja Epilänharju-Villilä länsipuolella. Tampereen pohjavesiharjut ovat vuosikymmenten ajan olleet asutuksen, liikenteen ja teollisuuden puristuksessa.

Pohjavettä saatava naapurien harjuista

Tampereen kaupungin omat pohjavesilähteet tuottavat nykyisin 25 prosenttia kaupungin vedentarpeesta. Lisää pohjavettä virtaa Ylöjärven Pinsiöstä. Tämän ansiosta pohjaveden osuus on tätä nykyä noin kolmannes. Jotta Roineen vesi voitaisiin korvata pohjavedellä, Tampereen pitää päästä käsiksi Kangasalan, Pälkäneen ja Hämeenkyrön harjualueiden pohjavesivaroihin.

Mahdollisesti vedenhankinta joudutaan ulottamaan Ikaalisten Hämeenkankaalle saakka. Tampere on vedenhankinnassa kuitenkin paljon Helsinkiä ja Turkua edullisemmassa asemassa, sillä Pirkanmaan pohjavesialueet sijaitsevat vain muutaman kymmenen kilometrin päässä kaupungista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.