Pitkään muhinutta naudanlihapataa

Tämä on herkullista ruokaa. Kirkas liemi on jo itsessään upea keitto ja liha on niin mureaa, että sitä ei oikeastaan tarvitse edes leikata. Kokonaisuus on kerrassaan vastustamaton.

6 annosta

  • 900 g häränhäntää paloina
  • 900 g naudanlapaa, rintaa, potkaa tms. muuta haudutettavaksi sopivaa ruhonosaa paloiteltuna noin 2,5 cm:n kokoisiksi palasiksi
  • 450 g naudanulkofileen alaosaa tai jotakin muuta pataruokaan sopivaa ruhonosaa paloiteltuna noin 2,5 cm:n kokoisiksi palasiksi
  • 225 g hienoksi raastettua kaalia
  • 225 g lanttua paloiteltuna
  • 2,5 cm:n kokoisiksi palasiksi
  • 3 laakerinlehteä pieni kourallinen mustapippureita
  • 1 kananmunan valkuainen

Ruskista häränhäntä suuressa padassa erittäin kuumalla lämmöllä. Lisää loput lihat ja jatka ruskistamista, kunnes kaikki kuutiot ovat kauniin ruskeita. Häränhäntä kannattaa ehkä nostaa pois padasta lihapalojen ruskistamisen ajaksi, sillä liha vapauttaa runsaasti nestettä, jolloin vaarana on, että lihat alkavat kiehua nesteessä ruskistumisen sijasta. Lisää häränhäntä takaisin pataan, kun olet ruskistanut kaikki lihapalat. Peitä lihat vedellä ja kuumenna kiehuvaksi. Laske lämpötila kohtalaiseksi. Lisää laakerinlehdet ja mustapippurit ja anna kiehua hiljakseen vähintään 3 tuntia.

Poista häränhäntä padasta. Lisää lämpö melko kovaksi ja kuumenna kiehuvan kuumaksi. Riko kananmuna, erota valkuainen ja keltuainen ja vatkaa valkuaista kevyesti pienessä astiassa haarukalla. Kaada valkuainen varovasti padassa olevan liemen päälle. Valkuainen vetää jähmettyessään puoleensa suurimman osan liemen epäpuhtauksista. Jähmettynyt valkuainen on tämän jälkeen helppo kuoria liemen päältä esim. reikäkauhan avulla.

Lisää kaali ja lanttu ja anna kiehua hiljakseen 12–15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Ruoka on nyt valmista tarjottavaksi.

Reseptit: Andreas Viestad

Lue myös:

    Uusimmat