Pitkä työaika ei takaa tuottavuutta

Pitkät työajat eivät takaa työnteon tuottavuutta, kertoo saksalainen tutkimuslaitos.

Pitkät työpäivät eivät takaa, että työnteko olisi erityisen tuottavaa, vaan asia on pikemminkin päinvastoin. Saksalaisen IAT-tutkimuslaitoksen mukaan työnteko näyttää olevan EU-maissa sitä tehokkaampaa, mitä lyhyemmät työpäivät kyseisissä maissa on.

IAT:n vertailussa työn tuottavuus oli Ranskassa 18 prosenttia EU:n keskiarvoa korkeampaa, vaikka työviikon keskimääräinen pituus jää alle 38 tuntiin. Saksassa työviikon pituus on lähes 40 tuntia, mutta tuottavuus on vain seitsemän prosenttia EU:n keskiarvoa suurempaa.

Selkeimmin työviikon lyhyyden ja työn tuottavuuden välinen korrelaatio näkyy Britannian kohdalla. Britanniassa työviikon keskimääräinen pituus on 43 tuntia, ja vastaavasti työn tuottavuus jää 14,5 prosenttia EU:n keskiarvon alle. IAT:n mukaan ei pidä paikkaansa, että työpäivien pidentäminen lisäisi Saksan teollisuuden kilpailukykyä.

-Lyhyemmät työpäivät piiskaavat yhtiöt tuottavuuteen, kun taas pitemmät työpäivät johtavat vain ajan haaskaamiseen, IAT:n työaika-asiantuntija Steffen Lehndorf sanoo.

(MTV3-STT-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat