Pitkä talvi edessä: Näin lisäät vastustuskykyäsi

Vastustuskyvyn kannalta oikeanlaiset ravintottumukset, liikunta ja stressin vähentäminen ovat avainasemassa. Muuta elämäntapojasi ja elät terveemmin.

Talvella vastustuskyky on tarpeen. Näillä vinkeillä voit puolustautua paremmin infektioita vastaan.

1. Syö riittävästi proteiineja

Mikään ruoka yksinään ei karista flunssaa pois, mutta jotkut ravintoaineet auttavat kehoamme taistelemaan paremmin bakteereita, viruksia ja basilleja vastaan. Proteiini on yksi näistä aineista. Yksi syy tälle on, että vasta-aineet ovat itse asiassa proteiinia. Toinen syy on, että monet paljon proteiinia sisältävät ruoat sisältävät myös muita immuunisysteemiä parantavia ravintoaineita. Nauta ja possa, samaten pavuista saatava proteiini, soija ja merenelävät (erityisesti osteri ja rapu) sisältävät sinkkiä, joka lisää infektioissa suojaavien valkosolujen kasvua. Immuunisysteemiä parantavat myös pähkinät, esimerkiksi mantelit ja cashew-pähkinät, jotka sisältävät paljon proteiinia ja magnesiumia.

2. Nauti viisi kupillista hedelmiä ja vihanneksia joka päivä

Melkein mikä tahansa hedelmä tai vihannes on sinulle hyväksi, mutta erityisen hyödyllisiä ovat A, C ja E-vitamiinia sisältävät ruoat. Perunasta, porkkanasta ja tummanvihreälehtisistä vihanneksista saatava A-vitamiini auttaa valkosoluja taistelemaan infektioita vastaan tehokkaimmin. Sitrushedelmät, kuten sitruuna, appelsiini ja rypälehedelmät, samoin paprika, papaija ja parsakaali sisältävät paljon C-vitamiinia, mikä auttaa rautaa imeytymään ja immuunisysteemiä taistelemaan sairauksia vastaan. E-vitamiinin, jota saa esimerkiksi pähkinöistä ja siemenistä, on todettu vähentävän flunssaa ja ylempien hengitysteiden sairauksia. On hyvä ottaa tavaksi syödä monen värisiä vihanneksia - näin saat kaikki tarvittavat vitamiinit.

3. Kävele joka päivä pieniä matkoja

Kävele joka päivä kymmenen minuuttia muutamaan otteeseen. Päivittäin tulisi kävellä 20-30 minuuttia, jotta sillä olisi vaikutus immuunisysteemiimme. Liikkuminen auttaa vasta-aineita ja valkosoluja liikkumaan kehossamme nopeammin, jolloin ne pääsevät taistelemaan sairauksia vastaan. Lisääntynyt verenkierto voi myös vapauttaa hormoneja, jotka varoittavat immuunisysteemiä tunkeutuvista taudinaiheuttajista. Pidä treenaaminen kohtuudessa: rankka treenaaminen voi lisätä valkosolujen määrää kehossa ja kasvattaa sairastumisriskiä.

4. Muista D-vitamiini

D-.vitamiinilla on lukuisia terveysvaikutuksia ja sen on todettu parantavan myös vastustuskykyä. Monet saavat D-vitamiinia liian vähän erityisesti talviaikana, jolloin on hyvä turvautua purkkitabletteihin. D-vitamiinisuositukset vaihtelevat maittain. Suomen Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos THL suosittelee, että 2-18-vuotiaiden tulisi saada D-vitamiinia ympäri vuoden 7,5 µg (300 IU) ja raskaana olevien 10 µg (400 IU) vuorokaudessa. THL muistuttaa, että D-vitamiinivalmisteista kannattaa valita D3-muotoa sisältäviä tuotteita, joka on luontainen D-vitamiinimuoto ja teholtaan parempi kuin D2 –vitamiini.

5. Vähennä stressiä

Joogaa, leiki koirasi kanssa, kuuntele musiikkia tai yritä löytää tapa, jolla juuri sinä saat stressitasoasi alenemaan. Stressin on todettu tekevän paljon hallaa terveydelle. Uusin tutkimus osoittaa, että sillä on yhteys myös korkeampaan sairastavuuteen. Biological Psychiatryexamined -julkaisussa esitelty tutkimus osoitti, että stressiä kokevilla ihmisillä on muita korkeammat valkosolutasot. Tutkimusryhmässä tarkasteltiin syöpää sairastavien läheisten tilaa sekä ihmisiä, jotka eivät kokeneet vastaavaa stressiä.

6. Kokkaa oliiviöljyllä tai rapsiöljyllä

Oliivi- ja rapsiöljy sisältävät terveellisiä rasvoja, mitkä toimivat solujen voiteluaineina - ja vastustuskykysi paranee. Pidä kuitenkin huoli, ettet saa liikaa omega6-rasvahappoja: tutkimusten mukaan ihmiset, jotka saavat ravinnostaan enemmän omega6-rasvahappoja kuin omega3-rasvahappoja, ovat muita alttiimpia tulehduksille ja immuunisysteemin ongelmille.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock, Monica Wisnievska

Lue myös:

    Uusimmat