Pitäisikö teini-ikäiselle maksaa kotitöistä? ”Ei niistä kukaan minullekaan maksa"

Kerroimme aiemmin kyselystä, jossa selvitettiin, paljonko teini-ikäisille maksetaan palkkaa kotitöistä. 47 prosenttia nuorista sai vaivanpalkkaa, jos auttoi kotona. Päätimme tiedustella suomalaisilta, kuuluuko kotitöistä maksaa – lue, mitä mieltä lukijamme olivat!

Ei itsestäänselvistä töistä kuulu maksaa!

En maksa kotitöistä: 179 ääntä*

Pääasiallinen syy olla maksamatta: Kotityöt kuuluvat kasvatukseen, aikuisillekaan ei makseta

Näin vastausta perusteltiin

"Mitäs jos opettelisivat tekemään nuo normaaliin elämään kuuluvat hommat ihan ilmaiseksi, niin onnistuisi se elämä sitten joskus omillaankin?"

”Aivan käsittämätöntä, kuinka lapset eivät tee nykyään normaaleja kotitöitä, perheen talon kunnossapitoa ajatellen, kuin maksusta. Rajat kaikella.”

"Ei vanhemmillekaan makseta kotitöistä. Ei ole mitään syytä opettaa, että normaaleista kotitöistä, joita pitää jokaisen tehdä omassa taloudessaan, tulisi maksaa palkkaa."

"Lapsille ei tarvitse maksaa kotona tehdyistä töistä, koska ne kuuluvat kasvatukseen. Siten osaavat tulevaisuudessa pitää oman kotinsa kunnossa/siistinä. Jos eivät opi nuorena, eivät tule toimeen vanhempina työelämässäkään."

"En maksa kotitöistä, koska ne ovat töitä, joita jokainen aikuinenkin joutuu tekemään. Myös teinit, kunhan muuttavat omilleen."

”Lasten kuuluu oppia tekemään osuutensa talouden töistä vastikkeetta. Myöhemmin voi tulla yllättäviä vaikeuksia mm. kotoa poismuuton yhteydessä tottua hoitamaan omia asioitaan, kun kotitöiden tekemisestä ei kukaan maksakaan rahallista korvausta. Korvausten maksaminen on karhunpalvelus lapselle itselleen.”

"Meillä ei ole koskaan ollut varaa maksaa kahdelle lapselle 1990–2000 luvulla edes viikkorahaa, niin tiukilla talous ja paljon velkaa ollut. Onneksi lapset ovat jo nyt aikuisia."

”Ei koti ole mikään työpaikka. Kaikki, jotka siellä asuvat, osallistuvat myös kotitöihin ikään sopivalla panostuksella.”

"En koskaan maksaisi lapsille kotitöistä, ei kukaan maksa heille siitä omassa kodissaankaan. Minusta kotityöt ovat harjoitusta itsenäiseen elämään, ja tehtävien tulee olla lapsen iän ja taidon tasoisia."

”Lasten kuuluu osallistua perheen normaaleihin askariin ilman erillistä hinnoittelua! Pieni viikkoraha harkinnan mukaan on ok.”

"Ei niistä kukaan minullekaan maksa."

Maksan lapselle kotitöiden tekemisestä

1–5 euroa: 58 ääntä*

5–10 euroa: 17 ääntä*

Yli 10 euroa: 19 ääntä*

Pääasiallinen perustelu: Pieni rahasumma motivoi

Näin vastausta perusteltiin:

”Peruskotihommista meillä ei makseta mitään. Kotihommiin osallistuvat lähinnä 9- ja 10-vuotiaat pojat. 5-vuotias tekee jotain pientä ikätasolle sopivaa. Sitten, jos haluavat tienata rahaa, niin voi saada jotain extrahommaa, kuten puiden kantamista, haravointia, joulusiivousta tms. Siitä liikeää muutama euro, ei mitään isoja summia. Tämä lähinnä siksi, että oppisivat jotain rahan tienaamisesta ja käyttämisestä. Ei siksi, että meidän KUULUISI maksaa heille kotihommista. Jokainen kotona asuva tekee hommia ikätasoisesti eikä kaikesta todellakaan siis makseta."

"En yleensä maksa kotitöistä, koska niiden oppiminen kuuluu kasvatukseen, mutta toisinaan annan 1–2 euroa palkaksi."

"Riippuu työn vaativuudesta ja lapsen iästä, paljonko maksan. Pikkutöistä vähemmän ja suuremmista enemmän."

”Pieni vaivanpalkka on hyvä kannustin merkkinä siitä, että työn tekeminen myös tulevaisuudessakin kannattaa.”

"Yksittäisestä työstä en maksaisi merkittävää korvausta, viikon sovitun työlistan palkkana voi olla iänmukaisesti sopiva summa, jolloin lapsi oppii rahankäyttöä."

”Omat huoneet ja yläkerran aulan ja vessan siivoavat ilman palkkaa. Jos sottaa, myös siivoaa. Perheen yhteisistä töistä, halkojen haku, apk:n tyhjennys ja täyttö, pyykit ynnä muut, saa palkan.”

"Oppivathan sen, että töistä maksetaan, mutta pysyisi se arvon ymmärrys tallella. Näitä kultaisen iPhonen omistajia on jo liikaa, eikä heille riitä mikään."

”Koti on yhteinen yritys. Jostakin extrahommasta, kuten saunanpesusta, maksan 20 euroa, koska en muuten saa lapsia pesemään sitä.”

Mihin äitiä tarvitaan, siivoamiseenko? Katso:*Vastaajien oli mahdollista valita useita summavaihtoehtoja. Neljä henkeä äänesti tyhjää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja