Mainos

Pisteytys käyttöön hoitotarpeen määrittelyssä

Terveydenhuollon pitkiä jonoja ja lääkäreiden työtaakkaa aiotaan leikata uudella potilaan vaivojen pisteytysjärjestelmällä.

Sairaanhoitoon pääsy muuttuu Suomessa rajusti. Potilaan hoitotarve määritetään tulevaisuudessa vaivoja pisteyttämällä. Pisteytyksellä määritellään mm. tapauksen kiireellisyys ja mahdollinen leikkaustarve.

Tänään peruspalveluministeri Liisa Hyssälälle luovutetussa ehdotuksessa hoitoon pääsyyn oikeuttavaan pistesummaan vaikuttaa muun muassa se, kuinka paljon potilaalla on oireita, minkä verran sairaudesta koituu haittaa ja se, kuinka paljon hoidolla voidaan helpottaa sairautta.

Ehdotuksen toivotaan lievittävän terveydenhuollon pitkiä jonoja ja helpottavan lääkäreiden työtaakkaa. Pisteytysjärjestelmää käytetään jo esimerkiksi Uudessa-Seelannissa, Kanadassa ja Englannissa.

Potilasjonot julkisiksi

Hoitoon pääsyä ja jonojen hallintaa pohtinut työryhmä ehdottaa, että terveydenhuollon potilasjonot tulevat julkisiksi, ja niihin ohjataan potilaita samojen periaatteiden mukaan koko maassa.

Ehdotuksen mukaan kaikkiin keskeisiin tautiryhmiin laadittaisiin valtakunnalliset suositukset. Jos sairaanhoitopiiri ei voi tarjota potilaalle hoitoa suositusten mukaisessa ajassa, hoito on hankittava muualta. Työryhmä katsoo, että tarvittaessa hoito pitää hankkia vaikka muista EU-maista ilman, että potilaan oma maksuosuus nousee.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.