Mainos

Pirkko Jalovaaran tarina: Saarnasi rukousilloissa ihmiset hurmioon – tuomio rahankeräysrikoksesta mursi kulissit

Lukuisia ihmeparantumisia, kansanhurmiota, vankka kuulijakunta omalla ohjelmalla. Maallikkosaarnaaja Pirkko Jalovaara väitti parantaneensa ihmisiltä sellaisia syöpiä, joihin ei pitänyt enää olla parannuskeinoa. Jalovaara teki rukoilemisesta suuren bisneksen, jonka kukoistus kaatui muutama vuosi sitten ilmi tulleisiin rikosepäilyihin. 

Helsingin käräjäoikeudessa kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen rahankeräysrikoksesta tuomittu kohusaarnaaja Pirkko Jalovaara ehti kerätä laajan kannattajakunnan markkinoimillaan ihmeparantumisilla. 

Hän veti runsaasti kuulijoita TV7:ssä nähdyllä ohjelmasarjallaan, jossa hän esiintyi nöyränä hädänalaisten auttajana useiden vuosien ajan. 

MTV Uutiset tavoitti kanavan toiminnanjohtajan, jolla ei ollut ohjelmasta pahaa sanottavaa. 

– Jalovaaran ohjelma oli meidän kärkipään ohjelmia. Se oli todella suosittu, kuvailee TV7.n toiminnanjohtaja Martti Ojares.

Alamäki alkoi dokumentista

Koko kansan tietoisuuteen Jalovaara tuli vuonna 2013 Ylen MOT: Riivaajat kirkossa -dokumentin myötä.

Dokumentissa Jalovaara kertoi näkemyksiään siitä, kuinka demonit ja paholainen aiheuttavat sekä psyykkisiä että fyysisiä sairauksia ihmisissä, jotka voidaan parantaa ajamalla riivaaja ulos. Jalovaara saarnasi siitä, että lääkkeiden mukana ihmiseen tulisi demoneita.

Dokumentin jälkeen alamäki alkoi. Ihmisiä erosi kirkosta, kirkot antoivat Jalovaaralle porttikieltoja. 

Esimerkiksi Espoossa sattui vuonna 2014 tapaus, jossa rukousiltaan kävelykepeillä saapunut nainen sai Jalovaaralta kehotuksen kävellä ilman keppejä. Jalka alkoi kihelmöidä, minkä saarnaaja tulkitsi parantumisen merkiksi. Totuus oli kuitenkin se, että jalka oli mennyt huonompaan kuntoon. 

Vuonna 2014 Jalovaaran ohjelma TV7:ssa lakkautettiin hänen ympärilleen syntyneiden rikosepäilyjen vuoksi. 

Uskomattomia ihmetarinoita

Jalovaara oli maallisissa töissä vielä 80-luvulla, kunnes koki parantuneensa pahoista selkäkivuista Jumalan avulla. Hän alkoi järjestää rukoustilaisuuksia ympäri maan, parinaan tunnettu karismaatikko Seppo Juntunen

Rukousystävät-yhdistyksen Jalovaara perusti vuonna 2001. Vuotta myöhemmin hänen ja Juntusen tiet työparina erosivat. Jalovaara jatkoi työtään Rukousystävien parissa; sivuilla onkin luettavissa uskomattomalta kuulostavia ihmeparantumisia. 

"Jo lapsesta asti sairastin vaikeaa rasitus- ja allergia-astmaa. Lapsena en nähnyt tervettä päivää ja saatoin saada niin vaikean astmakohtauksen, että olin tukehtumassa. Rukoilin, että ota Jumala minut pois. Lääkekaappi oli täynnä lääkkeitä ja lääkärit suosittelivat siedätyshoitoja. Jumala paransi astmani, pystyin taas liikkumaan ja juoksemaan."

Jalovaara on kirjoittanut useita hengellisiä kirjoja. Hän on myös järjestänyt lukuisia rukousiltoja ja juontanut Radio Deillä omaa Sanan ja rukouksen ilta -ohjelmaa, joka sai julkisen sanan neuvostolta (JSN) huomautuksen hyvän journalistisen tavan rikkomisesta.

Hän luki ohjelmassa syöpään kuolleen miehen hänelle lähettämää kirjettä ja perusteli kirjeellä miehen parantuneen Jalovaaran rukouksen avulla.

"Näin sain kertoa vaivani myös Pirkolle. Rukouksen voima tuli, kaaduin sinne lattialle ja sen jälkeen olin rohkeampi, koska pelot olivat poissa ja Jumala oli minua näin vahvistanut. Sain pian kutsun leikkaukseen ja lähdin taas Helsinkiin. Sairaalassa olin neljä päivää ja ennen kuin minut kotiutettiin, lääkäri tuli vierelleni kertomaan kummalliset uutiset: ”Siellä ei ollutkaan syöpää! Emme osaa selittää tätä… Miten tämä on mahdollista…” - Mutta omalle lääkärillenikin sain selittää sen juurta jaksain, miten kävin rukousillassa ja miten siellä minua hoidettiin! Ja miten sain uskoa ja luottaa, että Jeesus syöpäni parantaa!"

Oman miehen kuolema

Iltalehti haastatteli Juntusta vuonna 2015. Mies kertoi lehdelle, että lähes 20 vuotta kestänyt työ yhdessä katkesi muun muassa taloudellisiin näkemyseroihin. Hän myös sanoi, ettei kirkoissa ole uskallettu puuttua Jalovaaran toimintaan hänen vankan kannattajajoukkonsa takia. 

– Isot massat seuraavat Pirkkoa kuin Äiti Ammaa konsanaan. Pirkko on markkinointiekonomi ja hän osaa sen työn aika hyvin, Juntunen sanoi tuolloin. 

Jalovaaran oma mies menehtyi vuonna 2010 nopeasti edenneeseen syöpään. Syöpä oli edennyt niin nopeasti, ettei mitään ollut enää tehtävissä. Puolison menetys oli kova paikka Jalovaaralle, joka oli kuitenkin loppuun asti uskonut, että Jumala parantaa myös hänen miehensä. 

– Minäkin huusin Jumalan puoleen: Miksi? Miksi meille kävi näin? Olisin tarvinnut Jussia niin monessa asiassa”, Jalovaara kertoi Eeva-lehdelle vuonna 2012. 

Epäilyjä rahankeräysrikoksista

Lupaviranomaiset tekivät Helsingin poliisille tutkintapyynnön Jalovaaran toimista vuonna 2014.

Jalovaara tuomittiin rahankeräysrikoksesta kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen Helsingin käräjäoikeudessa. Tuomion mukaan Jalovaaran toiminnassa oli käytetty rahankeräyslupien vastaisesti vuosina 2009–2013 noin 580 000 euroa.

Syytteen mukaan Rukousystävät ry:n keräämiä varoja ei ole käytetty ilmoituksen mukaisesti esirukoustapahtumiin eri puolilla maata tai rahalahjoituksiin, vaan rahoja on käytetty muun muassa yhdistyksen palkka-, postitus- ja puhelinkuluihin.

Syytteen mukaan rahoja oli mennyt myös Jalovaaran kielikursseihin ja hänen käyttöönsä tulleeseen autoon.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Kursiivilla kirjoitetut kohdat ovat suoria lainauksia parantuneiden tarinoista Rukousystävien sivuilta. ​​​​​​​

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.