Pirkko Arstila: Isovanhempia tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan

Pirkko Arstila oli mukana Studio55.fi:n jäsenten kanssa Välimeren risteilyllä. Hän luennoi ja keskusteli matkaseurueen kanssa muun muassa siitä, kuinka tärkeitä isovanhemmat ovat tässä maailmassa.

Pirkko Arstila muistutti luentonsa alussa, että kuusikymppiset eivät ole vanhoja. Heillä on vielä monta ihanaa vuotta edessään. Nykyiset isovanhemmat ovat terveempiä kuin koskaan ennen.

– He opettavat lapsenlapsiaan laskettelemaan ja matkustelevat heidän kanssaan. Ennen isovanhemmat olivat sairaita, sotien ja raskaan ruumiillisen työn rasittamia. Uudet isovanhemmat elävät tätä päivää, Arstila toteaa.

Länsimaissa hyväkuntoiset isovanhemmat tekevät mukavia asioita jälkikasvunsa kanssa, mutta kehitysmaissa he kannattelevat koko yhteiskuntaa.

– Afrikassa isovanhemmat hautaavat omat lapsensa, jotka menehtyvät aidsiin, ja ottavat näiden lapset sekä kylän muutkin lapset hoitoonsa. Maissa ei ole sosiaalihuoltoa, joten isoäideillä on valtava taakka, Arstila sanoo.

Euroopassakin isovanhemmat joutuvat koville. Esimerkiksi Espanjassa on talouskriisin seurauksena jäänyt työikäisiä työttömäksi ja tukia on leikattu. Useat muuttavat lapsineen takaisin vanhempiensa luokse. Isovanhemmat ovat nousseet aivan uuteen arvoon, sillä he ovat ainoita, joilla on vakituinen tulo: eläke.

Matkalaisilla riitti paljon puhumista niin Suomen taloudellisesta tilanteesta kuin isovanhemmuudesta.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja