Pirkkala 11.7.2002

(ensiesitys 1.7.2001)

Halutaan Soppamies polttareihin Pirkkalaan.

Jumalainen naisryhmä vaatii seuraavin perustein: Fysiologiset perusteet: - autonominen hermosto tarvitsee kehon homeostaasin pysymiseksi Soppamiehen ruokintaa.Filosofiset perusteet: - Mikä on hyvää? Mitä on hyvyys? Soppamies!

Kasvisruokamenu Pirkkalan porukan polttareihin. Kaikki ruoat voidaan tarjota tapas-tyyliin myös kylminä.

Vesimeloni-cocktail (10 hlö:lle)

1 iso vesimeloni
1/2 pullo absinttia
sokeria maun mukaan

1. Poraa vesimeloniin kaksi syvää reikää ja valuta sisään absinttiä niin paljon kuin meloni vetää.
2. Siirrä jääkaappiin imeytymään pariksi tunniksi.
3. Toista käsittely muutaman kerran niin että puoli pullollista juomaa on kadonnut vesimelonin sisuksiin.
4. Viipaloi meloni ja maista. Makeuta sokerilla, mikäli maku on mielestäsi turhan ärtsäkkä.

Tapenade-leivät (4 hlö:lle)

1 hyvä maalaisleipä viipaloituna
3 rkl kapriksia
1 pieni purkki mustia oliiveja
1 dl oliiviöljyä
2 kynttä valkosipulia

1. Murskaa kaprikset, oliivit ja valkosipuli oliiviöljyn kanssa tahnaksi morttelissa tai tehosekoittimessa.
2. Grillaa leipiä uunissa n. 200 asteessa 5 minuuttia.
3. Voitele leipien päälle tasainen kerros tapenadea.

Tortilla Espanola (4 hlö:lle)

4 keskikokoista keitettyä perunaa siivuina
4 vapaan kanan munaa
1 sipuli pilkottuna
muutama tuore herkkusieni tai kourallinen siitake-sieniä pilkottuna
3 rkl ruohosipulia pilkottuna
oliiviöljyä paistamiseen
suolaa
pippuria

1. Keitä perunat ja vatkaa munat.
2. Lämmitä pannussa öljy ja paista sipuleita niin että ne saavat vähän väriä. Lisää puolet sienistä, perunoista ja munaseoksesta. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista hetken.
3. Tee toinen kerros munakkkaan päälle: ensin perunoita ja sieniä, sitten loput munaseoksesta. Mausta.
4. Paista lempeällä lämmöllä muutama minuutti jonka jälkeen kypsennä uunissa 200 asteessa 10-15 minuuttia. 5. Koristele ruohosipulilla. Tarjoile heti tai vaihtoehtoisesti kylmänä.

Kasvispaella-kroketit

Paellaan:

2,5 dl risottoriisiä
2 dl kuivaa valkoviiniä
5 dl kasvislientä (fondista tai kuutiosta)
2 valkosipulinkynttä
5 oksaa kevätsipulia tai yksi iso sipuli
2 paprikaa
1 tl kurkumaa

Leivitykseen ja friteeraukseen:

1 dl vehnäjauhoja
3 munaa
3 dl korppujauhoja
suolaa
pippuria
1 litra kasvisöljyä

1. Pilko vihannekset pieniksi.
2. Lorauta korkeareunaiseen pannuun tilkka oliiviöljyä ja kuullota siinä riisiä. Lisää vihannekset ja kääntele hetken aikaa.
3. Mausta kurkumalla, kaada joukkoon viini ja kiehuta kunnes noin puolet nesteestä on haihtunut.
4. Lisää joukkoon kasvisliemi ja keittele hiljaisella lämmöllä kunnes riisi on kypsää (noin 20 minuuttia).
5. Siirrä pois levyltä ja anna jäähtyä kunnolla (ainakin puoli tuntia viileässä).
6. Kun valmis riisi on jäähtynyt, muotoile siitä tuhteja pyöreitä palloja.
7. Kierittele pallot ensin vehnäjauhoissa, sitten vatkatussa munaseoksessa (johon voit sekoittaa pari ruokalusikallista vettä) ja lopuksi korppujauhoissa. Jos pallo tuntuu hajoavan käsiin, toista käsittely.
8. Kuumenna kasvisöljy korkeareunaisessa kattilassa ja friteeraa paellakroketteja kunnes ne saavat kauniin ruskean värin (n. 3 minuuttia per kroketti). Älä laita kattilaan kerralla enempää kuin kolme krokettia.
9. Nosta kroketit öljystä ja valuta.

Uunitomaatteja ja oliiveja (4 hlö:lle)

1 kg hyvälaatuisia tuoreita tomaatteja tai kirsikkatomaatteja
3 dl Kalamata-oliiveja (vihreitä tai mustia)
hedelmäistä Extra-Virgin oliiviöljyä
2 rkl balsamietikkaa

1. Lado tomaatit ja oliivit isoon uuniastiaan, pirskottele päälle reilusti oliiviöljyä ja balsamietikka.
2. Kypsyttele uunissa 200 asteessa vartin verran.

Banaani-smoothie (4 hlö:lle)

Kulhollinen jääkuutioita
2 kuorittua banaania
4 rkl juoksevaa kirkasta hunajaa
5 dl maustamatonta jugurttia
1 dl kahvikermaa

1. Mittaa ainekset sheikkeriin tai tehosekoittimeen.
2. Laita kone päälle ja surauttele niin kauan, kunnes nesteestä tulee juoksevaa ja kaikki jäät ovat murskaantuneet pieniksi.
3. Kaada annoslaseihin ja tarjoa heti.

Lue myös:

    Uusimmat