Pipoja valmistavat suomalaiset: Kokeile rohkeasti persoonallista päähinettä!

Syysiltojen viiletessä erilaisten pipojen olisi syytä löytää tiensä pikkuhiljaa suomalaisten päihin. Millaisia pipoja suomalaiset käyttävät ja mitkä ominaisuudet pipossa ovat niitä valmistavien suomalaisten mielestä tärkeimpiä? AVA otti selvää.

AVA haastatteli kolmea suomalaista naista, jotka valmistavat käsityönä pipoja kotonaan. Naisten vinkeillä jokaisen on helppo löytää omaan tyyliinsä ja tarpeisiinsa sopiva päähine syksyn viileneviin iltoihin ja talven pakkasille.

Aikuisetkin saavat innostua lasten pipoista

Marjaana Kainu kyllästyi kauppojen pipovalikoimiin ja päätti ommella itse tyttärilleen päähineet, jotka vastaavat Suomen olosuhteiden asettamiin haasteisiin. Hetken mielijohde otti tuulta alleen ja nykyäänJustJoo-tuoteperheen äiti myy netin kautta erilaisia trikoopipoja.

Kainulle tuli yllätyksenä, kuinka suurta innostusta suomalaiset ovat osoittaneet persoonallisia pipoja kohtaan. Sen sijaan, että lasten myssyt kävisivät villisti kaupaksi, tilataan häneltä aikuisenkin päähän sopivia myssyjä.

– Alun perin lähdin tekemään tuotteita pääasiassa lapsille, mutta nyt näyttää siltä, että XL-koko on kuitenkin suosituin koko, Kainu kertoo.

Kainu valmistaa tällä hetkellä kolmea eri pipomallia ja fleece-kankaasta tehtyjä pantoja. Kaikki pipot on tehty joustavasta trikookankaasta ja pipoihin voi itse valita kuosin ja yksivärisiin pipoihin saa halutessaan virkatun kukkasen, jonka värit voi itse valita.

Kainu toivoo törmäävänsä tulevana syksynä ja talvena persoonallisiin, käsintehtyihin ja luoviiin pipoihin. Oman inspiraationsa Kainu kuitenkin saa katukuvassa nähtyjen esimerkkien sijaan käytännöllisuudestä ja estetiikasta.

– Käytännön tarpeista tehdä toimivia ja kauniita tuotteita. Varsinkin lasten kanssa olisi tärkeää, että tuote oikeasti on toimiva ja käytännöllinen – siihen päälle vielä kiva ulkonäkö niin tavoite on saavutettu. Omat lapset antavat minulle inspiraatiota ja toimivat myös koekäyttäjinä arkielämässä, Kainu kertoo.

JustJoo-tuoteperheen luojan on helppo luetella ominaisuudet, joiden hänen mielestään on oltava pipon kohdalla kunnossa.

– Käytännöllisyys, monikäyttöisyys, kiva ulkonäkö – ja sitten joku kekseliäs pikku jippo, vaikkapa lippa tai vähän erikoisempi muotoilu, Kainu listaa.

Varustaudu talveen paksulla pipolla!

Mervi Komulainen-Hornemanin neuleharrastus sai uudet mittasuhteet, kun hän huomasi netin keskustelupalstoilla ihmisten etsivän villasukkien tekijöitä ja ostopaikkoja. Komulainen-Horneman tiesi osaavansa itse vastata kyselijöiden tarpeisiin ja ryhtyi vuosia sitten tuumasta toimeen.

– Tarjouduin sitten tekemään sukkia kyselijöille. Pian tuli sitten jo kyselyitä minulle päin, mistä syystä tein ensin yksinkertaisen nettisivun, jossa oli mallit ja hinnat esillä. Lopulta päädyin avaamaan verkkokaupan, koska tilauksia alkoi tulla sen verran paljon, että pelkästään paperilapulla tilausten pitäminen muistissa oli työlästä, Pieni neulekauppa -nettipuodin äiti kertoo.

Kymmenen vuoden kokemus neuleiden parissa takaa sen, että Komulainen-Hornemanilla on vankka käsitys siitä, mitä suomalaiset neuleita kaipaavat: Komulainen-Horneman tekee omien sanojensa mukaan melko simppeleitä pipoja, joita on saatavilla joko yksi- tai kaksivärisinä.

Tärkeimpinä ominaisuuksina pipossa Komulainen-Horneman pitää pehmeyttä ja istuvuutta: pipon on hyvä istua napakasti, mutta se ei saa valua. Ammattilainen muistuttaa, että eri vuodenaikoja varten kaapissa olisi hyvä olla muutama erilainen pipovaihtoehto.

– Syksyyn ja kevääseen riittää usein ohuempi yksinkertaisella langalla neulottu pipo, talveksi taas paksummasta langasta tai kaksinkertaisesta langasta neulottu on mukavampi ja lämpöisempi, kun se on oikein muhkea, Komulainen-Horneman vinkkaa.

Pienen neulekaupan omistaja toivoo, että tulevana syksynä ja talvena suomalaiset panostaisivat persoonallisiin pipoihin.

– Vaikka en itse olekaan koristeellisten tai beanie-pipojen ystävä, niin minusta ne näyttävät todella veikeiltä. Sellaisia on kiva katsella muiden päässä, Komulainen-Horneman toivoo.

Yltääkö piposi todella yli korvien?

Oona Lindroosin into pipojen kutomiseen syttyi jo nuorena. Viidennellä luokalla ensimmäisen piponsa kutonut Lindroos innostui uudesta harrastuksesta heti ja sukulaisten kaapit alkoivat täyttyä pipoista. Kun kysyntä päähineille vaikutti kasvavan, päätti Lindroos alkaa periä kutomisesta pientä maksua ja lopulta syntyi Oonapipo.

Tätä nykyä netin kautta pipoja myyvältä Lindroosilta kuluu yhden pipon kutomiseen enää tunnin verran aikaa. Eniten rutinoituneelta kutojalta on vuosien saatossa tilattu hyvin perinteisiä pipoja: musta väri ja näyttävät tupsut ovat Lindroosin mukaan suomalaisten mieleen. Myös raidalliset pipot ovat suomalaisten kestosuosikkeja.

Niin kuin kenen tahansa asusteita valmistavan, myös harrastuspohjalta neuleita valmistavan Lindroosin on pysyttävä ajan hermolla pystyäkseen vastata asiakkaiden tarpeisiin. Inspiraation uusiin pipomalleihin Lindroos löytää erilaisista vaateyhdistelmistä.

– Vaatteista voi tulla mieleen, että joku väriyhdistelmä voisi olla kiva. Kun näkee syksyn uudet langat, niin niistä tulee usein sellainen olo, että noitakin voisi vähän yhdistellä tietyllä tavalla, Lindroos vinkkaa.

Pipossa ensisijaisen tärkeää on Lindroosin mielestä laadukkuus ja lämpöisuus. Lindroos kehottaakin kiinnittämään erityishuomiota siihen, että pipo todella yltää yli korvien.

– Se, että pipo tulisi korville ja siitä ei mene viima läpi on tärkeää, jotta pipo oikeasti suojaa kylmältä, Lindroos toteaa.

Tarjolla on tänä päivänä hurjasti erilaisia pipomalleja hyvinkin persoonallisista klassisiin ja yksinkertaisiin pipomalleihin. Lindroos kehottaa yhdistämään tänä talvena klassisempien takkien kanssa rohkeasti huomiota herättäviäkin päähineitä.

– Jos on joku ihan perusvärinen kuten musta, harmaa tai valkoinen takki, niin niidenhän kanssa käy ihan mikä vaan pipo! Lindroos hymyilee.

AVA

Kuvat: Shutterstock, JustJoo

Lue myös:

    Uusimmat