Piilolinssien käyttöön liittyy monta muistettavaa asiaa

Piilolinssien tilaaminen netistä on yleistynyt. Uusia linssejä tilatessa kannattaakin muistaa muutama tärkeä seikka niiden käyttöön liittyen.

Piilolinssien pitäminen on monelle arkipäivää. Linssit laitetaan aamulla ja otetaan pois illalla ennen nukkumaan menoa. Helposti käykin niin, että etenkin kuukausilinssejä ei vaihdeta tarpeeksi usein.

Käytä kuukausilinssejä oikein

Linssien pitkän käyttöajan takia kuukausilinssien oikeanlainen huoltaminen on erityisen tärkeää. Myös kuukausilinssit tulee puhdistaa oikeilla nesteillä, jotta niihin ei kerry mikrobeja. Piilolasioptikko Erkki Martin kehottaa kuukausilinssien käyttäjiä käymään optikolla tiheämmin, sillä tarkistuksissa selviää silmien senhetkinen terveydentila. Samalla tulee tarkistettua, onko piilolasityyppi silmille oikea. Hyvä tarkitusväli on puolesta vuodesta vuoteen.

Älä unohda hygieniaa

Linssi tulee puhdistaa ja nesteet vaihtaa joka kerta, kun linssi otetaan silmästä. Eri linsseille on omat nesteet, huolehdi, ettet käytä vääränlaisia nesteitä piilolinsseillesi. Puutteellinen puhdistus ja hygienia lisäävät infektiovaaraa.

Noudata suositusaikoja

Piilolinssit tulee vaihtaa suositusajan umpeuduttua, vaikka niillä näkisi vielä hyvin. Mitä kauemmin linssiä pitää, sitä suuremmaksi kasvaa tulehdusriski. Linssi myös likaantuu ajan kuluessa ja haittaa näkemistä. On olemassa myös kertakäyttöisiä linssejä, jotka ovat steriilejä ja siksi huolettomampia.

Valitse oikeanlaiset linssit

Ongelmia syntyy hyvin todennäköisesti, jos itselle sopivaa piilolinssityyppiä lähdetään itse testaamaan ja kokeilemaan ilman optikon apua. Silmälle epäsopivatkin piilarit saattavat tuntua aluksi hyvältä silmissä, mutta ajan kanssa ne voivat hangata sarveiskalvoa ja pitkällä tähtäimellä aiheuttaa vahinkoa.

Martinin mukaan on tärkeää, että optikko sovittaa ensimmäiset piilolinssit, hakee oikean halkaisijan ja kaarevuuden linssille. Tämän jälkeen voit tilata sopivat piilolinssit netistä.

Pidä taukoja

Piilolinssien jatkuva käyttö rasittaa silmiä, ja välttyäkseen silmissä tapahtuvilta muutoksilta on syytä pitää linssien käytössä taukoa esimerkiksi yhtenä päivänä viikossa. Tämä on erityisen tärkeää, jos silmät ärtyvät linsseistä. Lepuuttamista varten on hyvä omistaa silmälasit.

Lue lisää:

MTV3 Koti:

Lähde: Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja