Pihavalaistuksen suunnittelu ja toteutus

Iltojen pimetessä piha alkaa hiljakseen muuttua kesän keskipisteestä läpikulkualueeksi. Oikein suunnitellulla ja toteutetulla valaistuksella sen aktiivista käyttöaikaa voidaan kuitenkin lisätä sekä keväästä että syksystä. Ja kun pakkaset pakottavat meidät viimein sisätiloihin, talvisen pihan kauneus saadaan ihailtavaksi ikkunan taakse kirjaimellisesti nappia painamalla.

Hyvä valaistus vaatii harkintaa ja suunnittelua. Sillä voidaan korostaa pihan kauneimpia elementtejä ja samalla se helpottaa liikkumista. Turvallisuuden tunne lisääntyy. Polkujen ja sisäänkäynnin lisäksi voidaan valaista pihan kaunein pensas syysväreissään tai kuusen oksat vastasataneen lumen peitossa... Tyylikkäät seinät ja aidat voivat hehkua seinävalaisimien valossa.

Mitä pihavalaistus voisi olla?

Pihavalaistus tuo esiin pihatilan halutulla tavalla hämärän ja pimeän aikana. Yksinkertaisimmillaan se syntyy perinteisellä, sisäänkäyntioven tuntumaan sijoitetulla lasikupuisella hehkulampulla. Kun hämärää halutaan sitten hallita hiukan enemmän, alkaa valaistuminen ulkoseinän numerovalosta, laajenee sisäänkäyntien ja porttien valaisimiin, maastoon sijoitettuihin valaisinpollarehin ja pienpylväsvalaisimiin.

Polkujen ja ajoväylien varrelle ja pihan erikoispiirteitä esille tuomaan sijoitetaan erilaisia valaisimia ja niitä voi olla pihan aitauksissa tai katoksissa. Vesiallas tai kasviryhmä voi olla valaistu omilla valaisimillaan.

Julkisivun voi valaista paitsi seinään kiinnitetyllä valolla, myös maahan upotettujen pienten valonheittimien avulla. Entäs rakennuksen sisäpuolelta, ikkunoista tuleva valo - sekin on osa pihavalaistusta! Ja kausivalaistuksena voi toimia pihakuusen jouluvalonauha.

Ammattilainen tässäkin varmin valinta

Ammatti-ihmisen apu maksaa... ja sitten se maksaa toisen kerran, nimittäin itsensä takaisin. Mikään ei kuitenkaan estä tekemästä itse niin paljon kuin haluaa; se on hauskaa ja edullista eikä lopputuloksen tarvitse välttämättä hävetä itseään. Poikkeuksena ovat sähkösuunnitelmat ja -työt. Sähköasennusten tekemiseen tarvitaan aina sähköasentaja.

Pihavalaistuksia suunnittelevat esimerkiksi arkkitehdit, maisema-arkkitehdit, puutarhasuunnittelijat ja muut piha-alueiden suunnitteluun erikoistuneet ammattilaiset. Kaivamisessa ja raskaammissa maansiirtotöissä ovat käytettävissä maarakennusurakoitsijat. Kaikista suunnitelmista tulee jäädä tilaajalle täydelliset piirustussarjat!

Kun suunnittelija on löytynyt, alkaa yhteistyö asiakkaan kanssa tutustumisesta suunnittelukohteeseen paikan päällä. Asiakkaan toiveet ja tavoitebudjetti kartoitetaan. Suunnittelijaa voi pyytää luonnostelemaan muutamia vaihtoehtoisia versioita, joissa hahmotellaan sopiva valaistustapa kyseessä olevaan rakennettuun ympäristöön ja asukkaan tarpeisiin.

Luonnosvaiheessa tutkitaan jo sopivia valaisinmalleja ja järjestelmiä. Suunnittelija voi esimerkiksi esitellä kuvia valaisimista eri valmistajien luetteloista. Usein on myös mahdollista tutustua valaisimiin maahantuojien tai valmistajien näyttelyissä.

Valaisinvaihtoehtoja on paljon

Lamput ja niiden käyttöikä vaikuttavat ylläpitokustannuksiin. Suunnitteluvaiheessa voidaan laskea karkea kustannusarvio eri toteutusvaihtoehdoille Viimeistään nyt otetaan yhteys myös sähkösuunnittelijaan. Lamppujen käyttöikä ja muut halutut ominaisuudet eivät välttämättä käy käsi kädessä, sillä hehkulamppujen ja pienoisloisteputkien polttoaika on selkeästi lyhyempi kuin purkauslamppujen, jotka puolestaan ovat kalliimpia hankintahinnaltaan.

Oikein valittu valaisin näyttää ja tuntuu kiinteältä osalta muuta rakennettua ympäristöä eli päärakennuksen ja ulkorakenteiden arkkitehtuuria ja mittakaavaa. Se valaisee sille luonteenomaisella tavalla piharakenteita ja polkuja. Valon määrän tulisi karkeasti ottaen olla vähin mahdollinen eikä häikäiseviä valopisteitä saa syntyä.

Haluttu valon väri eri valaisimissa - eli kylmyys ja lämpimyys - tulee ottaa lamppuvalinnoissa huomioon. Valon värintoistokyky on myös sidoksissa lamppuvalintoihin:
- hehku- tai halogeenilampun valossa punainen auto näyttää punaiselta
- suurpainenatriumlampun valossa lähes kaikki värit näyttävät rusehtavilta
- elohopeapurkauslampun valo on viileähkö ja sen valossa vihreät sävyt toistuvat kauniisti.

Uusia valonkäyttötapoja ovat erilaiset valokuitutekniikkaan liittyvät menetelmät. Niin sanottu lateraalikuitu hehkuu valoköytenä koko pinnaltaan ja se voidaan asentaa esimerkiksi portaiden askelmiin. Valo voidaan myös "puskea" kuidun päähän, josta se levitetään erikoislinssin avulla tähtimäiseksi kuvioksi tai himmeästi hehkuvaksi pikkupollariksi. Valonlähde sijaitsee siis muualla kuin siellä, missä valo näkyy. Yhdellä lampulla ja yhdellä valoprojektorilla saadaan aikaan useita valopisteitä, jotka haluttaessa voivat sijaita kaukanakin toisistaan.

Taitava suunnittelija voi käyttää eri valonlähteiden ominaisuuksia hyväkseen laatiessaan kokonaissuunnitelmaa, jossa ulkonäkö, kustannukset ja lamppujen ja laitteiden käyttöikä ovat hallinnassa.

Sähkölaitteet ulkona

Sähköturvallisuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota ulkotiloissa. Kuivan tilan laitteita ei saa käyttää ulkotiloissa kuin korkeintaan väliaikaisesti ja vain kuivalla säällä. Ulos ei saa koskaan ottaa sähköä sisätiloista!

Sähkölaitteen koteloinnin tiiviys on ilmoitettu laitteen kuoreen kiinnitetyllä kotelointiluokkaa ilmaisevalla merkinnällä. Ulkokäyttöön tarkoitetut laitteet ovat suojamaadoitettuja tai suojaeristettyjä, sekä lisäksi korroosiosuojattuja. Niiden liitäntäjohto on tavallisesti kuminen.

Ulkona käytetään aina roiskevedenpitäviä suojamaadoitettuja pistorasioita. Myös jatkojohtojen on oltava roiskevedenpitäviä ja niitä suositellaan käytettäväksi ulkona vain tilapäisesti.

Sulakkeen tavoin toimiva vikavirtasuojakytkin tuo lisäturvaa ulkopistorasioissa. Se voidaan asentaa joko kiinteästi sähkökeskukseen tai pistorasian yhteyteen.

Suojajännitteellä toimivat sähkölaitteet

Suojajännitteellä toimivat sähkölaitteet ovat ulkokäytössä turvallisempia kuin verkkojännitteellä toimivat laitteet. Tavallinen verkkojännite muutetaan suojajännitteeksi suojajännitemuuntajan avulla. Suojajännitteenä on yleisimmin käytössä 12 ja 24 voltin jännitteet, jotka eivät aiheuta käyttäjälle sähköiskun vaaraa. Monet koristevalaisimet ja joulukuusen pienoiskynttilät toimivat suojajännitteellä.

Nämäkin laitteet ja niiden johdot on silti syytä pitää kunnossa, sillä vikaantuminen voi aiheuttaa palovaaran. Erityisesti seinien läpivienteihin on kiinnitettävä huomiota, koska johdot saattavat vioittua niissä helposti.

Suojajännitemuuntaja on yleensä sijoitettava kuivaan tilaan. Vain suojajännitteiset johdot ja laitteet voidaan viedä ulos. Muuntajalle on varmistettava riittävä tuulettuminen, sillä ahtaaseen tilaan sijoitettuna tai peitettynä sen kuormitettavuus pienenee huomattavasti ja se voi vahingoittua.

Sähkötöiden teettäminen ja sähkötarkastukset

Sähköasennuksia on lupa tehdä vain rekisteröidyillä sähköalan ammattilaisilla. Tee aina kirjallinen sopimus tilaamastasi työstä. Työn teettäjän kannattaa vaatia urakoitsijalta tarkastuspöytäkirja sähköasennusten käyttöönottotarkastuksesta.

Hyvän pihavalaistuksen toteutustapa on tarkoin suunniteltu, joten teknisiä ratkaisuja ei varsinaisesti näy eikä asennuksia tule kukaan vahingossa vaurioittaneeksi. Sähköasennukset vaativat myös huoltoa ja vanhatkin asennukset on hyvä tarkastuttaa aika-ajoin. Esimerkiksi kytkimet ja pistorasiat sekä keskukset on pidettävä kunnossa ja vialliset vaihdettava uusiin.

Lue myös:

    Uusimmat