Pihalla yli 30 astetta ja aurinko porottaa: Kauanko ulkona voi oleskella, ennen kuin hiki nousee pintaan? Toimittaja testasi Helsingin hellesäiden tukaluuden!

Kuinka pitkään auringossa tohtii seisoskella ennen hikoilemista? MTV Uutiset testasi Helsingin hellesään tukaluuden.

MTV Uutisten toimittaja Leo Jaakkonen testasi, kuinka kauan Helsingissä voi tällä hetkellä oleskella auringonpaisteessa ennen hikoamista. Ensimmäiset tukaluuden merkit tulivat vain muutama minuutti seisoskelun jälkeen. 

– Tällä hetkellä on oltu 13 minuuttia ja 26 sekuntia auringossa, selkä alkoi hikoilla jo muutaman minuutin jälkeen.

Jaakkonen uskoo, että mikäli hän olisi liikkunut kaupungilla, tukala hiki olisi saattanut nousta pintaan hyvinkin nopeasti. Tämän testin aikana hiki nousi kasvoille kuitenkin vasta 24 minuutin paikkeilla, jolloin myös paita alkoi tuntua hiestä osittain märältä.

– 24min 10 sekuntia tässä on oltu. Kun peilaa itseään iPhonen ruudulla, niin hikeä on vähän naamallakin, selkätilanne on ollut jo jonkin aikaa märkä. Monta minuuttia sitten jo huomasin, että siellä valuu ja kainalot ovat märät, Jaakkonen kuvailee MTV Uutiset Livessä.

Sunnuntaiksi kovaa hellettä

Helsingissä on tänään mitattu maan kuumimpia lämpötiloja ja ainakin osa Suomea kärvistelee tänäänkin kovassa helteessä. Forecan meteorologi Ilkka Alangon mukaan lämpötila kohoaa osassa maata yli 30 asteen.

– Näyttäisi lämpötilojen osalta samalta kuin eilen, eli 33 astetta tai siitä yhden asteen ylikin vielä tänään.

Alanko muistuttaa, että hellepäivänä on syytä suojautua myös UV-säteilyltä, josta on ennustettu voimakasta tälle päivää.

Sitten viilenee

Huominen voi olla osassa maata vielä lämmin tai jopa helteinen, mutta sen jälkeen sää viilenee huomattavasti.

– Tiistai saattaa olla koko viikon kylmin päivä etelässä.

Viileneminen alkaa itäisestä Suomesta, jossa on jo tänään vain 15 astetta lämmintä. Ensi viikon alussa Itä-Lapissa jäädään alle 10 asteen lämpötilojen.

– Itä-Suomessa näyttäisi koko viikon pysyvän 10-15-astetta. Huomenna on vielä mahdollista, että Lounais-Suomessa ylletään hellelukemiin.

Alanko kuitenkin muistuttaa, että tilastojen valossa kesä ei suinkaan ole ohitse.

– Tilastollisesti kesässä on 36 hellepäivää. Tässä on 30 ollut, että vielä tähän mahtuu. 

Lue myös:

    Uusimmat