Piha puhuu sisäiselle metsäihmiselle

Pihojen ja luonnonmukaisen ympäristön vaikutus terveyteen on niin merkittävä, että pihoille pitäisi järjestää omat rakennustarkastukset, ehdottaa professori Kalevi Korpela.

Jokainen sen tietää, lenkkipolulla lähipuistossa tai -metsässä mieliala kohenee ja huolet hälvenevät. Tieteelliset tutkimukset ja kokeet antavat samanlaisia tuloksia:

– Verrattuna rakennettuun kaupunkiympäristöön luonnon keskuudessa verenpaine tasoittuu, lihakset rentoutuvat, tunteet muuttuvat myönteisemmiksi, arki unohtuu ja asiat saavat oikeat mittasuhteet, kuvailee Tampereen yliopiston psykologian professori Kalevi Korpela.

Kuopion asuntomessuilla viherseminaarissa puhunut tutkija tietää, että stressi lievittyy luonnonmukaisessa ympäristössä. Eikä arkihuolten hälvenemiseen kaivata aarniometsään matkustamista. Itse asiassa, stressi tulisi nollata joka viikko eikä vain lomareissuilla.

– Jo puolen tunnin viheraltistuksen jälkeen tarkkaavaisuus ja keskittymiskyky paranevat. Luontokokemukseksi riittää pihanäkymä, sanoo Korpela.

Liian paljastava näkymä ei viehätä

Millainen terveydelle edullisen pihan pitäisi olla? Ainakin liikaa rakentamista pitäisi välttää.

– Kovat pinnat tuovat monotonisuuden tunteen, kun taas elävät kasvit elvyttävät mieltä. Muuttuva luonto vie ihmisen huomion automaattisesti ja rakennetussa ympäristössä lumo katoaa, sanoo professori.

Mitä enemmän ruohoa, puita ja pensaita, sitä enemmän näkymä poistaa stressiä.

– Pöheikkö tosin ei miellytä ihmissilmää eikä lievitä stressiä.

Viidakon sijaan mielenrauhaa edistää parhaiten piha, jonne ihminen kokee voivansa edetä ja jonne katse voi vapaasti kulkea. Täysin avoin ja yllätyksetön maisema ei saa kuitenkaan olla. Suojaisat pensaat, polun mutkat ja muut näköasteet tuovat pihaan mielen kaipaamaa salaperäisyyttä. Myös vesi saattaa lisätä maiseman rauhoittavuutta.

Vain aito kokemus toimii

Lyhyen lumoutumiskokemuksen jälkeen stressikuorma on hieman kevyempi ja keskittymiskyky riittää jälleen arjen askareisiin. Luonnon mieltä hoitavat ja ihmistä viehättävät ominaisuudet saattavat olla ainakin osittain biologista perua.

Mieltä nimittäin eivät hoida vihreä väri tai muodot, vaan nimenomaan kasvien aistiminen lähellä. Lisäksi luontokuvien näyttäminen herättää koehenkilöissä nopeasti valmiuden havaita positiivisia tunteita. Kuvat kaupunkimaisemista taas nostattavat pintaan negatiivisten tunteiden huomioimisen.

– Luonnossa ihminen kokee olevansa suojassa ja luonto on lajin säilymiselle tärkeä. Puiden ja pensaiden keskellä voi nähdä tulematta nähdyksi, syödä tulematta syödyksi, kiteyttää Korpela luonnon ihmeitä tekevän vaikutuksen.

Eira Talka/MTV3

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat