Mainos

Pietarin-pääkonsulaatti: Oksanen tervetullut muihin tilaisuuksiin

Pietarissa pidettävää runoiltaa rahoittava Suomen Pietarin-pääkonsulaatti kiistää, ettei se haluaisi kirjailija Sofi Oksasta esiintymään Pietariin.

Helsingin Sanomat kertoi tänään, että Oksaselta oli peruttu esiintyminen, koska hän ei ole toivottu vieras Pietarissa. Oksanen on kuvannut kirjoissaan neuvostoaikaisia tapahtumia totuutta kaihtamatta. Oksasen esiintyminen Pietarissa voisi aiheuttaa levottomuutta, selvittää tapahtuman järjestäjä esiintymisen peruuntumista artikkelissa.

- Sofi Oksanen on tervetullut pääkonsulaatin järjestämiin tilaisuuksiin esiintyjänä tai vieraana - sille ei ole tietenkään ole mitään esteitä, sanoo kuitenkin Suomen Pietarin pääkonsuli Olli Perheentupa tiedotteessaan.

Oksanen: Aikamoista ennakkosensuuria

MTV3:n tavoittama kirjailija Sofi Oksanen on tyytyväinen asioiden saamaan käänteeseen.

- Julkinen paine on niin kova, että nyt varmasti pääsenkin jossain vaiheessa esiintymään Suomen Pietarin-pääkonsulaatin tilaisuuteen. Kyse oli kuitenkin aikamoisesta ennakkosensuurista.

- Suomen PENin puheenjohtaja Jukka Mallisen kanssa sovimme jo kesäkuussa, että luen tilaisuudessa proosarunojani. Koska kyse on myös keskustelutilaisuudesta, tarkoitus oli myös keskustella Stalinin lehmät -romaanini teemoista, esimerkiksi ulkovenäläisten asemasta. Pietarissa ei kuitenkaan ollut tietoa siitä, millaisia proosarunoja aion lukea, Oksanen sanoo.

Oksanen ihmettelee edelleen, että Suomen kulttuurielämästä Pietarissa vastaavat eivät kelpuuta suomalais-virolaista kirjailijaa keskustelutilaisuuteensa tilanteessa, jossa Viron ja Venäjän välit ovat kireät.

"Suomettuminen yhä arka paikka"

Kirjailija muistuttaakin, että suomettumis-ilmiötä ei ole tarpeeksi selvitetty ja niinpä sen mekanismeihin on yhä helppo tarttua.

-Suomettuminen on arka paikka suomalaisille, eikä sitä olla valmiita myöntämään. Keskustelu siitä ei oikeastaan ole vielä edes alkanut. Yksi syy siihen on, että suomettumisen ajan ihmiset ovat yhä päättävissä asemissa ja he pystyvät vaimentamaan keskustelua, Oksanen arvioi.

-Yksi ilmentymä aiheesta on sekin, että juuri kuolleen venäläiskirjailijan ja toisinajattelijan, Aleksandr Solzhenitsyn Vankileirien saaristo -kirjasarja on helpompi ostaa Virosta kuin Suomesta, Oksanen hymähtää.

Perheentuvan mukaan Oksasen esiintyminen peruuntui, koska hän ei pääkonsulaatin mielestä sovi esiintymään joulukuiselle nuorten runoilijoiden runoretkelle.

Muihin tilaisuuksiin hän voisi olla kirjailijavieraana kiinnostava.

Konsulaatin mukaan Oksasta oli muutenkin kaavailtu esiintyjäksi tapahtumaan alustavaksi. Tarkkoja suunnitelmia ei ollut.

Runoretkillä on aiempina vuosina ollut mukana eturivin runoilijoita, muiden muassa Aki Salmela, Saila Susiluoto, Panu Tuomi ja Katariina Vuorinen, konsulaatti listaa.

Kirjailija Sofi Oksanen on tänä kesänä esimerkiksi Metron kolumneissaan ottanut voimakkaasti kantaa muun muassa Venäjän ja suomalais-ugrilaisten kansojen suhteisiin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.