Mainos

Pientalojen lämmityskulut kasvavat

Pientalojen lämmityskulut ovat nousemassa muutamalla kymmenellä eurolla kuussa. Valtiovarainministeriö esittää verouudistusta, jossa öljy- tai sähkölämmitteisen pientalon lämmitys kallistuu keskimäärin 20 euroa kuukaudessa.

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan näin yritetään kannustaa ihmisiä hankkimaan esimerkiksi lämpöpumppuja tai maalämpöä.

Kaukolämmitteisessä pientalossa asumiskustannukset nousevat 15-20 euroa kuukaudessa. Kaukolämmitteisen kerrostalon asumiskustannusten nousu keskimääräisessä 75 neliömetrin asunnossa asuvalla kotitaloudella on noin 6-8 euroa kuukaudessa.

"Verouudistus epäoikeudenmukainen"

Öljy- ja Kaasualan Keskusliiton mukaan energiaverouudistusta on vielä harkittava.

Liiton toimitusjohtajan Helena Vänskän mielestä yritysten Kela-maksun poiston maksattaminen kotitalouksilla ei ole oikeudenmukaista. Samalla linjalla on Omakotiliitto.

- Energiavero kohdistuu ihmisen perustarpeeseen, asumiseen. Suomen miljoonan omakotitalon asumiskuluissa energialasku on suurin yksittäinen menoerä. Energiavero on luonteeltaan tasavero, joten se vaikuttaa eniten pienituloisiin kansalaisiin. Asuminen on Suomessa kallista ja energiaverojen korotus lisää asumiskustannuksia entisestään, todetaan Omakotiliitosta.

Kataisen kuitenkin toppuuttelee kritiikkiä toteamalla, että hänen esittämänsä muutokset eivät välttämättä toteudu aivan sellaisenaan. Esitykset lähtevät lausuntokierrokselle, ja lopulliset päätökset tehdään hallituksen budjettiriihessä.

Ehdotuksessa energiaveroja korotetaan noin 750 miljoonalla eurolla vuoden 2011 alusta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.