Mainos

Pienpedot merkittävä osa riistasaaliista

Pienpetojen osuus on kasvanut merkittävästi metsästäjien riistasaaliista.

Pienpedot ovat viime vuosina nousseet merkittävään osaan metsästäjien riistasaaliista. Riistantutkimuksen mukaan supikoirien osuus viime vuonna metsästetyistä nisäkkäistä oli 95 700 ja minkkien 53 100 yksilöä.

Kettusaalis kohosi 39 700:aan. Pienpetoja hävitettiin vuoden aikana lähes yhtä paljon kuin esimerkiksi metsäjäniksiä eli noin 188 500 yksilöä. Pienriistanisäkkäiden saalistilaston kärjessä oli edelleen metsäjänis, joita ammuttiin 195 800.

Metsästettyjen rusakoiden osuus oli 62 100. Viime vuoden pienpetosaalis oli korkeista luvuista huolimatta heikompi kuin edellisenä vuonna, jolloin metsästäjät vähensivät yhä kasvavaa supikoirakantaa jopa 110 800 yksilöllä. Minkkejä saatiin silloin saaliiksi 85 100 ja kettuja 56 200.

Metsästysvuosi ja kalenterivuosi

Pienpetosaalis perustuu Riista- ja kalatalouden metsästäjiltä saatuihin tietoihin. Pienriistan saalismäärä perustuu menneen metsästysvuoden otokseen ja tietoihin.

Meneillään oleva metsästysvuosi on vasta alkamassa.
- Pienriistan saalismäärät lasketaan kansainvälisen vertailun vuoksi kalenterivuosittain. Metsästysvuosi alkaa Suomessa perinteisesti 1. elokuuta ja päättyy seuraavana vuonna 31. heinäkuuta. Eli kevätkesällä, syksyn ja talven aikana tavallaan korjataan uudistuva riistasaalis talteen, kertoi tutkija Aslak Ermala Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta.

Vieraspedot valloittivat

Pienpetosaaliit ovat kokonaisuutena kasvaneet jo neljä vuosikymmentä. Tosin 1970-luvun alkupuolella tapahtui saalismäärässä pieni notkahdus. Edellisellä vuosikymmenellä supikoiria ei juuri pyydetty tai ammuttu, minkkejä saatiin saaliiksi varsin vähän ja ketut muodostivat saaliin pääosan.

Pienpetosaalis vaihteli 1960-luvulla 15 000 ja 30 000 välillä. Tilanne muuttui 1970-luvun puolivälissä. Tutkija Ermalan mukaan sille oli kuvaavaa, että vierasperäiset pienpedot, supikoira ja minkki veivät kotimaisen ketun paikan. Yksin minkkejä pyydettiin silloin ensimmäisen kerran enemmän kuin kettuja ammuttiin, vuosikymmenen lopussa jo kaksi kertaa useammin, parhaimmillaan yli 50 000 vuodessa.

Supikoira odotteli osaansa

Supikoira odotteli vielä osaansa. Samalla kun sen kanta alkoi 1980-luvun alkupuolella runsastua, kasvoivat myös supikoirasaaliit. Seuraavalle vuosikymmenellä mentäessä supikoira ohitti jo minkin.

Ensimmäisen kerran supikoiria saatiin saaliiksi yli 80 000 yksilöä vuonna 1991. Parin vuoden päästä jo 90 000. Minkkisaaliskin ylsi silloin lähes yhtä mittavaksi. Kettusaalis kasvoi tasaisesti jo 50 000:een.

Tilanne pysyi kutakuinkin samana aina vuosituhannen vaihteeseen, joskin kettusaalis kohosi välillä yli 60 000 kettuun ja pyydettyjen minkkien määrä nousi vuonna 2 000 samaan kuin supikoirat eli noin 85 000:een. Seuraava vuosi oli ennätys, kun pienpetoja pyydettiin yhteensä yli 25 0000. Viime vuonna pienpetosaalis kuitenkin oli selvästi edellisvuotta heikompi.

Riistasaaliin arvo 73 miljoonaa euroa

Viime vuoden koko riistasaaliin arvo oli 73 miljoonaa euroa eli 12 miljoonaa euroa enemmän kuin vuotta aiemmin. Saaliin arvo on kasvanut useamman vuoden ajan peräkkäin.

Vain murto-osa saaliista, turkikset mukaan lukien, päätyy kauppaan. Saalis käytetään pääosin metsästäjien omissa talouksissa. Saaliista saadun lihan määrä lisääntyi edellisiin vuosiin verrattuna ja oli nyt 13 miljoonaa kiloa, josta hirven osuus oli 11,1 miljoonaa kiloa. Lihan saanto oli suurempaa kuin milloinkaan aiemmin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.