Pienen budjetin festarisuosikki Suomen ensi-iltaan

Oletko miettinyt, mitä kuuluu vanhoille koulukavereillesi?

Miika Ullakon, 22, ohjaama ja käsikirjoittama Mitä meistä tuli on elokuva luokkakokouksesta ja kolmesta ihmisiä yhdessä pitävästä voimasta – pelosta, rakkaudesta ja kiitollisuudenvelasta.

Kansainvälisillä festivaaleilla mainetta niittänyt omakustanne tulee ensi-iltaan ylihuomenna. Se aloittaa Helsingissä vaatimattomasti yhdellä kopiolla, mutta kopioiden määrää lisätään, jos filmillä riittää katsojia.

”Raha ei olisi muuttanut mitään”

Miika Ullakko on ohjannut ja käsikirjoittanut elokuvan Mitä meistä tuli. (Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva.)

Siinä missä esimerkiksi Suomen kalleimmaksi elokuvaksi tituleeratun Kari JuusosenNiko – lentäjän poika -animaation tekeminen maksoi yli kuusi miljoonaa euroa ja jouluna ensi-iltaan tulevan Kari VäänäsenHavukka-ahon ajattelijan 1,6 miljoonaa, Mitä meistä tuli valmistui pikkurahalla.

– Emme ole laskeneet budjettia tarkkaan, koska sen rahoitus ei ole ollut olennainen osa tätä elokuvaa. Joitain kymmeniä tuhansia euroja on mennyt tähän mennessä – ja lisää menee. Myös markkinointi tietysti maksaa, Miika Ullakko kertoo.

Elokuvan osittain itse kustantanut Ullakko tietää, että elokuvan budjetti koostuu pienistä raharei’istä.

– Rahaa tarvitaan kaikkeen alkaen ilmastointiteipistä ja polttoaineista.

Ullakko haaveilee pääsevänsä tekemään joskus elokuvan normaalin elokuvan budjetilla, mutta kieltää rahan puutteen vaikuttaneen Mitä meistä tuli - filmin sisältöön tai muotoon.

– Jos olisi ollut enemmän rahaa, olisin maksanut ihmisille palkkaa, mutta mikään muu ei olisi muuttunut.

Näyttelijät mukaan ilmaiseksi

Maria Uusikylä, 20, on yksi Mitä meistä tuli -elokuvan tähtiä. (Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva.)

Mitä meistä tuli ei olisi valmistunut ilman tuhansia tunteja talkootyötä. Muun muassa näyttelijät olivat mukana ilmaiseksi.

Suomen teatteriopistossa Tampereella opiskelleet Olli Similä, 24, ja Jere Laukkanen, 25, ovat filmin harvoja näyttelemisen ammattilaisia.

Espoolaisopiskelija Maria Uusikylä, 20, on näytellyt ennen Mitä meistä tuli -elokuvaa vain koulun draamakerhossa ja Ullakon edellisessä filmissä Graffiti meissä.

Nuorin elokuvan tekijöistä on vuonna 1991 syntynyt Iiris Juutilainen. Hän käy parhaillaan lukiota ja opiskelee Espoon kuvataidekoulussa.

Nettiyhteisö mainostaa

Olli Similä, 24, on Mitä meistä tuli -elokuvan Toni. (Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva.)

Mitä meistä tuli on saanut paljon huomiota Facebookissa ja muilla internetin keskustelusivustoilla.

– Tärkeää elokuvaprosessin kannalta on ollut, että ihmisten on ollut helppo lähestyä meitä. Tämä ei ole valmis elokuva, joka vain putkahtaa Suomen elokuvatuotantokoneistosta kansan nähtäväksi, vaan ihmiset ovat päässeet mukaan tähän jo aikaisin. Nettiyhteisöt ovat auttaneet meitä hirveän paljon levittäessään sanaa elokuvasta, Ullakko kiittelee.

– Nostan ylipäätään hattua kaikille niille elokuvantekijöille, jotka ovat voineet tehdä elokuvan ilman internettiä ja kännykkää. En voi itse sitä edes kuvitella.

Voittoja kansainvälisissä tapahtumissa

Mitä meistä tuli valmistui Shanghain kansainvälisille elokuvafestivaaleille kesäkuussa. Se on saanut huomiota monessa muussakin tapahtumassa eri puolilla maailmaa.

Parhaan elokuvan palkinnon elokuva voitti Culture & Cultures Intercultural Film Festival -tapahtumassa Ranskassa syyskuussa ja parhaan eurooppalaisen elokuvan pystin International Film Festival South Africa -tapahtumassa Etelä-Afrikassa kuukausi sitten.

Kansainvälisten elokuvajuhlien lisäksi elokuva on esitetty Suomessa Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla.

Ullakko uskoo hyvän voittoon

Mitä meistä tuli -elokuvan suurimpia teemoja ovat koulukiusaaminen ja sen synkät seuraukset sekä ystävyys ja sen kaiken voittava voima.

Miika Ullakko uskoo, että elokuvalla voi vaikuttaa ympäröivään maailmaan.

– Tällä elokuvalla haluan sanoa, että ystävyyden kautta päästään yli vaikeuksista ja hyvä voittaa lopulta.

Lue myös:

    Uusimmat