Pieleen menneessä huoneistoremontissa kytee jättivahingot

Kotia remontoimalla osakas voi parantaa asumisviihtyisyyttä ja huoneiston arvoa. Isännöintiliiton lakiasiantuntija Marina Furuhjelm muistuttaa, että pieleen mennyt remontti voi aiheuttaa laajat vahingot.

– Usein taustalla on epäpätevä remontoija. Jos remontti aiheuttaa vahinkoja esimerkiksi rakenteisiin, taloyhtiö huolehtii korjauksista ja isännöinti johtaa tilannetta. Vasta myöhemmin arvioidaan, kuka vastaa kustannuksista, Furuhjelm kertoo.

Osakas haluaa kylpyhuoneeseen uudet marmorikaakelit ja kelpuuttaa serkkunsa tekemään remontin pizzapalkalla. Puolen vuoden päästä alakerran asukas huomaa katossa kosteutta.

– Tämä on tyypillinen tilanne. Korjattavaa on rakenteissa, joiden kunnossapidosta taloyhtiö vastaa. Käytännössä isännöinti johtaa hanketta ja huolehtii taloyhtiön edusta. Isännöinti päättää yhdessä hallituksen kanssa, milloin ja miten korjaus tehdään. Heille pitää antaa rauha tutkia tilannetta, sanoo Furuhjelm.

Kun tarpeelliset selvitykset on tehty ja vahingot korjattu, puhutaan vahingonkorvausvastuusta ja rahasta.

– Jos esimerkiksi osakkaan huoneistoremontissa asentama vedeneristys ei ole hyvän rakennustavan mukainen, olettama on, ettei osakas ole ollut huolellinen. Tällöin osakas vastaa korjauskustannuksista, jotka voivat kohota kymmeniin tuhansiin euroihin. Osakas voi vapautua vastuusta, jos hän voi osoittaa olleensa huolellinen, Furuhjelm toteaa.

Osakas: näin vältät virheet huoneistoremontissa:

Asiantuntija on laatinut suunnitelmat
Työstä on etukäteen asianmukaisesti ilmoitettu taloyhtiölle
Työn suorittamiseksi on valittu alan ammattilainen, jolla on voimassa oleva vastuuvakuutus
Työtä on valvottu asianmukaisesti

MTV3 / Jokakoti
Lähde: Isännöintiliitto 14.11.
Kuva: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat