Mainos

Petri sairastui narkolepsiaan aikuisena – ei korvauksia

Jyväskyläläinen Petri Kautto kieltäytyi sikainfluenssarokotteesta loppuvuodesta 2009. Runsas puoli vuotta myöhemmin hän otti sen ja sairastui narkolepsia-katapleksiaan.

Nyt nuori mies ei saa korvauksia, koska hän oli rokotushetkellä 20-vuotias.

- Pitäisikö minun elää loppuelämäni tämän kanssa omilla varoillani? Aika uskomattomalta se tuntui ja pahalta tietysti, Kautto kommentoi kielteistä korvauspäätöstä.

Lääkevahinkovakuutuspoolin mukaan Pandemrix-rokote lisäsi narkolepsiaa vain 4-19 -vuotiailla. Kautto ja neljä muuta rokotteesta sairastunutta vaativat nyt korvauksia kuluista ja pysyvästä tai tilapäisestä haitasta oikeusteitse.

- Tärkein erä, jota ei vielä voida rahallisesti edes määritellä, on nämä vastaiset ansionmenetykset, sanoo narkoleptikkoja avustava oikeustieteen tohtori Ari Huhtamäki.

Lisätietoa luvassa syksyllä

Lääkevahinkovakuutuspooli on tehnyt kaikkiaan 14 kielteistä korvauspäätöstä narkolepsiavahingoista liian korkean iän vuoksi. Nyt kanteet nostaneet narkoleptikot olivat rokotushetkellä 20-26 -vuotiaita.

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon mukaan myönteinen korvauspäätös edellyttää lisätietoa sikainfluenssarokotteen ja narkolepsian välisestä yhteydestä.

- Mikäli tutkimukset osoittavat, että riski sairastua lisääntyy myös iäkkäämmillä, niin kaikki nämä hakemukset otetaan uudelleen käsittelyyn, Risikko lupaa.

Uutta tutkimustietoa on luvassa syksyllä.

Oikeuksistaan taisteleva Petri Kautto haluaa kanteella turvata tulevaisuutensa.

- Minulle on tärkeintä, että vaikka itse olisin konkurssissa, niin saan lääkkeeni, koska ei sieltä konkurssista ainakaan nousta, jos en saa lääkkeitä.

Oikeudessa asiaa puidaan aikaisintaan ensi keväänä.

Katso Meeri Ylä-Tuuhosen juttu (Seitsemän uutiset 3.7.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.